Google Cloud is nu snelst groeiende hyperscaler

10-04-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Google Cloud is nu snelst groeiende hyperscaler

Schattingen van onderzoeksbureau Canalys tonen aan dat Google Cloud vorig jaar de snelstgroeiende leverancier van cloudinfrastructuur van de top vier was, meer dan 90% op jaarbasis, en zijn aandeel in de totale markt steeg van 6% in 2017 tot 8% in 2018.

De vier grootste cloudserviceproviders waren goed voor 61% van de totale markt in 2018. Amazon Web Services (AWS) bleef de leider op 32%, gevolgd door Microsoft Azure met 17%, Google Cloud op de derde plaats met 8% en Alibaba Cloud met 4%.

Cloud infrastructuur services bevinden zich in een periode van aanhoudende groei, waarbij de bestedingen in 2018 met 46% zijn gestegen tot meer dan US $ 80 miljard. De uitgaven zullen naar verwachting in 2020 de 143 miljard dollar overtreffen.

Cloud

Canalys-onderzoek laat zien dat het belang van het kanaal groeit voor de cloud-titanen: AWS, Microsoft en Google. Dit komt omdat bedrijven steeds meer gebruikmaken van cloudinfrastructuurservices en meerdere providers integreren met hun bestaande lokale IT-infrastructuur. 

Infrastructuur

Canalys schat dat 30% van de uitgaven aan cloud infrastructuur diensten, iets meer dan US $ 24 miljard, in 2018 door het IT-kanaal van distributeurs, resellers, service providers en systeemintegrators ging. "Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud en Alibaba Cloud nemen allemaal toe kanaalinvesteringen om hun profiel te verhogen, omdat de concurrentie voor zakelijke klanten toeneemt en de migratie van workloads in de cloud diversifieert ", zegt Alastair Edwards, Chief Analyst bij Canalys. "Het kanaal speelt een belangrijke rol voor de cloudserviceproviders, in termen van het vergroten van hun klantenbereik, zowel vanuit een verkoop- als een technisch perspectief. Maar de huidige partnerbereik, betrokkenheid en programma-looptijd van elk van de leveranciers van de titaandienst verschilt, waarbij Google Cloud zowel op AWS als op Microsoft Azure achterligt op alle gebieden. Alibaba Cloud is verder terug, hoewel het ook investeert in het kanaal als onderdeel van zijn internationale push."

CSP

Canalys schat dat de top drie van providers in 2018 65% (16 miljard dollar) vertegenwoordigde van de totale cloudinfrastructuurservices van het kanaal, waarbij Microsoft momenteel de belangrijkste is. "Microsoft beheert een van de grootste kanaalecosystemen in de technologiesector en zijn Cloud Solution Provider (CSP) -programma is het meest volwassen onder de wolkentitels," zei Edwards. "Ongeveer 74% van de omzet van Azure wordt geschat via partners, wat veruit het hoogste percentage in de sector is. De kanaalactiviteiten van AWS zijn daarentegen goed voor ongeveer 15%, hoewel het bereik snel groeit, AWS heeft tot nu toe meer dan 35.000 partners geworven, met honderden per maand die willen toetreden tot het partnerprogramma. "

Google Cloud

Canalys schat dat de kanaalactiviteiten van Google Cloud goed zijn voor iets meer dan 25% van de cloudinfrastructuuromzet van 7 miljard dollar. "Ondanks de snelle groei van Google Cloud, is het bereik van het kanaal relatief klein, hoewel het een gedifferentieerde aanpak probeert door meer gefocust te zijn op specifieke applicaties en verticals," zei Canalys Senior Director, Channels, Alex Smith. "Naar schatting zijn 13.000 partners toegetreden tot het partnerprogramma, waarvan iets meer dan 100 de hoogste Premier Partner-status hebben bereikt, terwijl minder dan een derde daarvan een Specialization Partner-aanduiding heeft gekregen."

In een recente Candefero- kanaalenquête denkt 20% van de respondenten dat er een enorm potentieel is om met Google Cloud te werken, terwijl 22% zegt in plaats daarvan met andere cloudserviceproviders te zullen werken. Maar 44% van de partners was geïntrigeerd om meer te weten over hoe een partnerschap met Google zou zijn. "Google heeft een consumentencultuur en het nieuwe leiderschap van Google Cloud biedt ervaring met het werken met de grootste zakelijke klanten. Maar het heeft niet het bredere kanaal veroverd waar AWS en Microsoft meer proactief zijn, "voegde Smith toe.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud