CEO Levelfour Peter Grotenhuis over de overname van XRC ICT Group
12-04-2019 | door: Redactie
Deel dit artikel:

CEO Levelfour Peter Grotenhuis over de overname van XRC ICT Group

Begin november 2018 werd bekendgemaakt dat glasvezelleverancier Levelfour Networks de XRC ICT Group in Nistelrode overnam. Twee maanden later mocht DutchConnect kennismaken met Peter Grotenhuis, de CEO en ondernemer achter Levelfour.  

Van Sony naar glasvezel
In een geanimeerd en betrokken gesprek worden we door multi-ondernemer Peter Grotenhuis in een boeiende uiteenzetting meegenomen in de ontwikkeling van de commerciële telecommunicatie sinds de liberalisering eind jaren 80. Ooit begon Peter Grotenhuis zijn carrière bij de vader van Ron Brandsteder, de importeur van Sony in Nederland. “Daar belandde ik eigenlijk direct in de B2B hoek van Sony”, vertelt Peter Grotenhuis. “De zakelijke kant van de business heeft me altijd meer aangetrokken dan de consumentenmarkt. Daar kun je ook makkelijker het verschil maken. Zeker in de beginjaren na de privatisering van telecom waren er zo ontzettend veel kansen. Na Sony rolde ik zo min of meer via Eltek en Tadicom in de markt van CPS (Carrier Pre Selectie). Dat was toen nog echt een booming markt. Om een lang verhaal kort te maken. Vanuit die kant van de telecommarkt veranderde mijn spectrum en Scope steeds meer richting breedband en daarna glasvezel. Zo heb ik het telecombedrijf verkocht aan CAIW, waar ik heb gewerkt als directeur Wholesale. Vanuit die positie ben ik mede-initiatiefnemer geweest voor de verzelfstandiging van CAIW business, wat later CBizz werd en nog steeds aan de weg timmert met zakelijk breedband op industriegebieden. Daar is mijn interesse in lokale glasvezelinitiatieven ontstaan. Met veel toewijding en aandacht voor de plaatselijke politiek en het bedrijfsleven heb ik Levelfour opgericht met als doel om glasvezel projecten te initiëren en te verrijken met toegevoegde waarde. Zo zijn wij onder meer de operator en eigenaar van glasvezelnetwerken in Vught, Waalwijk, Houten, Lelystad en ongeveer 20 kleinere bedrijventerreinen in Nederland. En als we dan een vlucht nemen naar de aanleiding van dit gesprek is de acquisitie van XRC duidelijk een stap in die toegevoegde waarde proposities.”  

Overname XRC
Met de overname van XRC wordt Levelfour dus een totaalaanbieder van glasvezelnetwerken- & technieken, inclusief bijbehorende diensten voor sterke groei. “Voor ons is dit een strategische keuze en logische stap”, vervolgt Peter Grotenhuis zijn verhaal. “Het maakt ons een aanbieder van ‘total solutions’ in de markt van glasvezelnetwerken. Gevestigde partijen als KPN, Ziggo en Tele2 zijn ons natuurlijk jaren voorgegaan, maar het is nu tijd om daar een passend alternatief tegenover te kunnen zetten. Binnen de XRC ICT Group zitten complementaire bedrijven als NXTcom, dat als internet service provider al gebruik maakte van de netwerken van Levelfour. Ook bieden we VoIP en soft pbx oplossingen aan via NXTvoice in huis, waarmee we via een eigen resellernetwerk de markt opgaan. Met XRC concepts hebben we een development team dat naam maakt in grote Europese overheidsprojecten. De basis van de XRC ICT Group is XRC services, dat specialist is met een sterk ICT portfolio voor de Retail- & Horeca. Echt een onderneming om extra trots op te zijn, want het afgelopen jaar zijn ze uitgeroepen tot beste ICT specialist in de branche. De synergie die ontstaat met de samenvoeging van beide ondernemingen biedt mogelijkheden die we anders niet zo snel hadden kunnen verwezenlijken”.

Verhuizing en groeikansen
Na de overname verplaatst Levelfour Networks zijn operationele organisatie van Waalwijk naar het prachtige nieuwe hoofdkantoor in Nistelrode. Het interieur van het pand is een ware beleving, waar de marketingcommunicatie van afdruipt. De dochterondernemingen CrossNetworks en ParkNed van Levelfour zijn meeverhuisd. Peter Grotenhuis rondt het gesprek, dat nog wel een uur had kunnen duren omdat er zo veel te vertellen is, af: “In de toekomst wil het bedrijf ook diensten als 5G en straalverbindingen aanbieden. Ook biedt de overname groeikansen in België en mogelijk Duitsland. Daar heeft Levelfour ook de ambitie eigen glasvezelnetwerken te bouwen. De doelstelling is eerst om een vooraanstaande positie te verwerven op de Nederlandse FTTO ( Fiber to the Office ) markt, om daarna langzaam door te groeien binnen de Europese grenzen. De verwachting is dan ook dat meer overnames zullen volgen. “Ik loop al ruime tijd mee in de telecomsector, maar eigenlijk zijn dit weer ontzettend boeiende tijden, waarin wij als ondernemers weer volledig in onze kracht komen te staan. De grote partijen saneren, wij groeien. Zo gaat dat in een markt van consolidatie. Daar komen altijd kansen voor partijen zoals wij, die oog hebben voor het klimaat van andere ondernemers. Die willen vooruit, net als wij. “ 

 

Terug naar nieuws overzicht