Wouter Hoeffnagel - 10 april 2019

Sophos: 'Cloudserver-honeypot al na slechts 52 seconden aangevallen'

Dat een kwetsbare servers slechts heel even online hoeft te zijn om aangevallen te worden blijkt uit een honeypot die onlangs in Sao Paulo live ging. Slechts 52 seconden nadat de honeypot online kwam, werd deze al door cybercriminelen aangevallen.

Dit meldt Sophos in haar onderzoek Exposed: Cyberattacks on Cloud Honeypots. Een honeypot is een systeem dat vermoedelijke doelen van cyberaanvallen nabootst, zodat onderzoekers het gedrag van cybercriminelen kunnen volgen. Gemiddeld werd er dertien keer per minuut een poging gedaan de onderzochte cloudserver-honeypots aan te vallen.

Vijf miljoen aanvallen in een maand tijd

Sophos nam een maand lang tien cloudserver-honeypots onder de loep, opgezet in populaire AWS-datacentra in Californië, Frankfurt, Ierland, Londen, Mumbai, Ohio, Parijs, Sao Paulo, Singapore en Sydney. In die periode werden er meer dan vijf miljoen aanvalspogingen op het wereldwijde honeypotnetwerk gedaan. Gemiddeld werden de tien cloudserver-honeypots binnen veertig minuten door cybercriminelen aangevallen. De studie van Sophos demonstreert hoe cybercriminelen automatisch op zwakke open cloud buckets scannen. Bij een succesvolle aanval kunnen organisaties slachtoffer worden van datalekken. Cybercriminelen gebruiken daarnaast deze binnengedrongen cloudservers om tot andere servers of netwerken toegang te krijgen.

sophos-cloud-honeypots-2019.png

Matthew Boddy, securityspecialist bij Sophos, licht toe: "Het onderzoek laat zien met welke bedreigingen organisaties te maken krijgen wanneer ze overstappen naar hybride en all-cloudplatforms. De snelheid en schaal van aanvallen op de honeypots tonen aan hoe meedogenloos en volhardend cybercriminelen zijn. Ze gebruiken botnets om zich te richten op de cloudplatforms van organisaties. In sommige gevallen kan de aanvaller ook een mens zijn, maar bedrijven hebben hoe dan ook een beveiligingsstrategie nodig om alles wat ze in de cloud zetten te beschermen. Het probleem van zichtbaarheid en beveiliging op cloudplatforms blijft een uitdaging, zeker nu het gebruik van de cloud toeneemt."

Zichtbaarheid op zwakheden

Om te weten welke data precies beschermd moeten worden is continue zichtbaarheid van de publieke cloudinfrastructuur voor bedrijven van vitaal belang. Tegelijkertijd maken meerdere ontwikkelteams binnen een organisatie en een steeds veranderende, auto-scalingomgeving die zichtbaarheid een serieus probleem voor IT-beveiliging. Sophos pakt deze beveiligingszwakte in openbare clouds aan met de lancering van Sophos Cloud Optix, die kunstmatige intelligentie toepast voor betere cloudinfrastructuur, compliance en threat response in meerdere cloudomgevingen.

Ross McKerchar, CISO bij Sophos, voegt toe: "In plaats van het overladen van securityteams met ongedifferentieerde alerts minimaliseert Sophos Cloud Optix de 'alertmoeheid' door te identificeren wat belangrijk is en waarop actie moet worden ondernomen. Door het toevoegen van zichtbaarheid in cloud assets en workloads krijgt IT-security een veel beter beeld van hun securityprioriteiten die door Sophos Clous Optix worden aangegeven."

Belangrijkste kenmerken

De belangrijkste kenmerken van Sophos Cloud Optix zijn:

  • Slimme zichtbaarheid: Automatische opsporing van de bedrijfsmiddelen van een organisatie in AWS-, Microsoft Azure- en Google Cloud Platform-omgevingen. De oplossing werkt via één console, waardoor beveiligingsteams zicht hebben op alle data in de cloud en binnen enkele minuten kunnen reageren en herstellen.
  • Cloud compliance: Blijft up-to-date met voortdurend veranderende compliance door veranderingen in cloud-omgevingen automatisch te detecteren.
  • AI-gebaseerde monitoring en analyses: Verlaagt respons- en oplossingstijden van incidenten van dagen/weken naar slechts enkele minuten. De AI detecteert risicovolleresource configuraties en verdacht netwerkgedrag met slimme waarschuwingen en optionele automatische risicosanering.

AI-technologie

Sophos Cloud Optix maakt gebruik van Avid Secure’s AI-technologie. Dit bedrijf werd in januari 2019 door Sophos overgenomen. Avid Secure werd in 2017 opgericht door een team van security specialisten en biedt effectieve end-to-end bescherming in public cloudservices zoals AWS, Azure en Google.

Voor het volledige rapport Exposed: Cyberattacks on Cloud Honeypots en het bijbehorende artikel Knock and Don't Run: The Tale of the Relentless Hackerbots.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!