VS wil algoritmes verplicht laten testen op vooroordelen
13-04-2019 | door: Redactie
Deel dit artikel:

VS wil algoritmes verplicht laten testen op vooroordelen

Een wetsvoorstel in de VS wil vooringenomen algoritmes aanpakken voordat ze worden uitgerold. Het zou bedrijven verplichten om hun machine learning systemen op discriminatie te testen.

Politici in de VS hebben een wetsvoorstel ingediend dat grote bedrijven zou verplichten om hun machine learning systemen te auditen voordat ze worden uitgerold. Het gaat dan bijvoorbeeld om algoritmes rond gezichtsherkenning of systemen om advertenties op maat te sturen. Die moeten eerst getest worden op discriminatie. Het wetsvoorstel moet vermijden dat er 'bias' of vooroordelen in die systemen sluipen.

Als het wetsvoorstel erdoor geraakt, dan zal de Federal Trade Commission, de Amerikaanse consumentenwaakhond, regels moeten maken voor het evalueren van 'gevoelige' geautomatiseerde systemen. Bedrijven moeten dan dubbelchecken of hun algoritmes niet discrimineren, en of ze een mogelijk gevaar voor de privacy of de veiligheid van consumenten kunnen vormen.

Angst voor AI

Het wetsvoorstel speelt in op een (in sommige gevallen gegronde) angst voor kunstmatige intelligentie die via machine learning of deep learning is opgebouwd, en die mogelijk gevolgen heeft voor het leven van mensen. Voorbeelden van algoritmische bias zijn er ondertussen genoeg, van seksistische vertaalrobots over antisemitische zoeksuggesties tot gezichtsherkenning die moeite heeft met donkere huidskleuren. Nu die systemen steeds vaker gebruikt worden voor mogelijk gevoelige processen, zoals het invullen van vacatures, of surveillance, wordt het belangrijker dat de algoritmes neutraal zijn.

Het wetsvoorstel zou gelden voor bedrijven die meer dan 50 miljoen dollar per jaar aan inkomsten hebben, en gegevens beheren van minstens een miljoen mensen of toestellen. Zij worden nu geacht om hun algoritmes te evalueren op fouten die een effect kunnen hebben op de legale rechten van consumenten. In de praktijk komt dat neer op een meerderheid van de huidige tech-economie. Tegenstanders van het wetsvoorstel, zeggen dat het een limiet zet op de mogelijke efficiëntie van dit soort toepassingen.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht