Gartner: halfgeleiders zijn in trek

15-04-2019 | door: Witold Kepinski

Gartner: halfgeleiders zijn in trek

De wereldwijde omzet uit de verkoop van halfgeleiders bedroeg 474,6 miljard dollar in 2018, een stijging van 12,5 procent ten opzichte van 2017, aldus onderzoeksbureau Gartner.

De groei in 2018 was zwakker dan in het voorgaande jaar (21,9 procent) doordat de geheugenbusiness groei vertraagde tot 24,9 procent ten opzichte van 2017 groei van 61,8 procent.

DRAM

"Ondanks de afnemende groei was de geheugenmarkt nog steeds de grootste halfgeleidermarkt, goed voor 34,3 procent van de omzet", aldus Andrew Norwood , vice-president van Gartner. "Dit werd veroorzaakt door stijgingen van de gemiddelde verkoopprijzen (ASP's) voor DRAM voor het grootste deel van 2018. ASP's begonnen echter in het vierde kwartaal te dalen en dit zal zich door het grootste deel van 2019 voortzetten als gevolg van het overaanbod."

Samsung groeit

Samsung Electronics heeft haar leidende positie als de nummer 1 halfgeleiderleverancier als gevolg van de bloeiende DRAM-markt vergroot. Momenteel komt 88 procent van de omzet van het bedrijf uit de verkoop van geheugen.

Intel

De halfgeleideropbrengst van Intel groeide met 12,9 procent ten opzichte van 2017, ondanks vertragingen bij de introductie van het 10-nm-productieproces en een beperkte bevoorradingssituatie van de centrale verwerkingseenheid in de tweede helft van 2018. SK hynix kende de sterkste groei in de top 10 wereldwijde halfgeleiderleveranciers met een stijging van 37,4 procent in 2018.

IoT

De op een na grootste categorie - applicatiespecifieke standaardproducten - zag de groei van slechts 5,1 procent groeien als gevolg van een afvlakkende smartphonemarkt in combinatie met een tabletmarkt die blijft dalen. Leveranciers die sterk afhankelijk zijn van deze eindmarkten om toepassingsprocessors, modems en andere componenten te verkopen, zagen in veel gevallen de inkomsten van halfgeleiders dalen. Toonaangevende leveranciers in deze gebieden, waaronder Qualcomm en MediaTek, breiden zich agressief uit naar aangrenzende markten met sterkere groeivooruitzichten, waaronder toepassingen voor auto's en Internet of Things (IoT).

Terug naar nieuws overzicht
Hardware