EU-lidstaten stemmen in met nieuwe auteursrechtenwet en uploadfilter

15-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

EU-lidstaten stemmen in met nieuwe auteursrechtenwet en uploadfilter

Een meerderheid van de Europese lidstaten stemt in met de nieuwe auteursrechtenwet. Als onderdeel van deze wet worden techgiganten verantwoordelijk voor het weren van materiaal dat auteursrechten schendt. Nederland stemde tegen het voorstel.

De nieuwe auteursrechtenwet werd op 26 maart al goedgekeurd door het Europees Parlement. Nu zijn dus ook de lidstaten van de EU akkoord met het voorstel. Negentien lidstaten stemden voor de nieuwe wetgeving, terwijl Finland, Italië, Luxemburg, Polen, Zweden en Nederland tegenstemden. België, Estland en Slovenië onthielden zich van de stemming.

Een omstreden onderdeel van de nieuwe wetgeving is dat techgiganten verantwoordelijk worden gesteld voor het weren van content die auteursrechten schendt. Partijen die geen adequate maatregelen tegen dergelijke content nemen kunnen hoge boetes tegemoet zien. Critici zijn bang dat de wet hierdoor gaat leiden tot een 'uploadfilter', waardoor ook content die geen auteursrechten schendt geweerd zal worden. Voorstanders stellen juist dat de nieuwe wet auteurs helpt de vergoeding waar zij recht op hebben te krijgen voor het gebruik van hun werk.

Terug naar nieuws overzicht