Sfeerimpressie MWC19: intelligent Connectivity

Sfeerimpressie MWC19

Sfeerimpressie MWC19: intelligent Connectivity

Sfeerimpressie MWC19

16-04-2019 | door: HP van Tilburg
Deel dit artikel:

Sfeerimpressie MWC19: intelligent Connectivity

Er zit iets vreemds in de telco-industrie: er wordt steeds minder verdiend aan connectiviteit en aan smartphones, terwijl digital mobility steeds relevanter wordt. Dat kun je zien aan het MWC in Barcelona dat nu op de huidige locatie al weer uit z’n voegen barst. Rond de 100.000 mensen komen af op dit event dat toch echt niet bepaald gratis is. Er gaan echt honderden miljoenen door de kassa’s van de organisator GSMA, die feitelijk met het virtuele netwerk de sleutel in handen heeft om een fysieke beurs overbodig te maken. Maar omdat de robots nog in de minderheid waren, en mensen houden van een handshake, samenkomen en een cava op z’n tijd trokken we weer massaal naar Barcelona. Hier een sfeerimpressie.

Tekst_HP van Tilburg

Netwerken
Al zolang ik naar het MWC ga- en dat is vanaf 2004 toen nog in een paar tenten aan het strand in Cannes- gaat het over snellere netwerken. Van 2G gingen we naar HSDPA, 3G en toen heel lang over 4G. En nu stond het mwc dus volledig in het teken van 5G. Dat netwerk gaat volgens mensen die van het type zijn die ook geloofden dat de stoomtrein zure melk bij de koeien zou gaan geven het leven definitief verpesten en verderven. Maar de meeste mensen die je op het mwc trof waren lyrisch over 5G. Dat gaat eindelijk een flinke stap vooruit zijn op het gepruts met 4G waarmee je niet eens een hologram kan doorzetten, laat staan een autonoom rijdende auto langs de grachten van Amsterdam kan laten zoeven. Het mooie van 5G is niet alleen dat het vreselijk snel is, maar vooral ook dat het veel intelligenter is: niet voor niets was dit ook het thema van het mwc19:Intelligent Connectivity . Met 5G is het mogelijk dat apparaten en mensen peer2peer zonder tussenkomst van een centrale met elkaar kunnen communiceren. Dat scheelt nano-secondes en maakt latency tot een grapje van de vorige generaties. De planeet is rond, wij mensen bouwen aan een netwerk van kabels, glasvezels en draadloze ether-netwerken boven de grond. We gaan door de lucht en door het licht, we gaan net zo lang door dat XG elke vezel heeft gedicht. Dat heeft vooruitgang en daarover gaat t mwc. Maar concreet viel het woord 6G in Barcelona ook al. Dat wordt een netwerk dat autonoom functioneert, dat zo snel en intelligent is, dat het niet meer door mensen is te besturen. Dus gelukkig is er na 5G ook weer een leven voor het mwc.

Vouwbare schermen
Op de IFA in Berlijn mocht ik al de vouwbare schermen van Royole bekijken. In de dikte van een haar zit een heel beeldscherm dat haarscherp en flinterdun is. Zo Knap! En dus lagen er op het mwc ineens van bij Samsung, Huawei en datzelfde Royole vouwbare telefoons. Je kunt natuurlijk grappend zeggen: “hoe hebben we ooit zonder gekund”, maar het gaat echt gewoon gebeuren dat de eerste puber over een half jaar op het schoolplein een kleine jaloezieregen krijgt als hij Fortnite 3D speelt op z’n uitvouwbare Samsung Fold. Natuurlijk lijkt het overdreven en niet echt nodig, maar als we er eenmaal aan gewend zijn over een paar jaar dat je je telefoon uit kan klappen, dan willen we ook echt niet meer zonder. En laten we wel wezen, het werd wel eens tijd dat er wat leuks zou gebeuren op het hardwarevlak, want van de Galaxy S8 naar de S10 waren het mooie, maar geen spectaculaire stappen meer. Samsung en het stijfkoppig op dit soort events ontbrekende Apple innoveren als koningen, maar ze moeten als keizers vooruitgang boeken om de opstomende Chinese vendors van het lijf te houden. En zo was het vouwbare scherm de talk of the town en kunnen we uitkijken naar het mwc20 waarop er vast nog veel meer flexible screens te bezichtigen zal zijn. En uiteraard nog meer slimme horloges die uiteindelijk ook steeds meer aan het doorbreken zijn.

Alles is software
Dan was er nog heel, heel veel software en apps te aanschouwen op het #mwc19. Natuurlijk, want als je echt intelligent bent dan verlaat je zo snel mogelijk het domein van zendmasten en toestellen en ga je onmisbare software maken en verkopen. En zo waren partijen als Google, Microsoft en Salesforce weer ‘all over‘ en waren het de security spelers als Sophos, ESET en MobileIron die de bezoekers wezen op de alle bedreigingen van die je mobile devices kunnen treffen.  In hal 8 die traditioneel wordt bewoont door de software, communicatie en app-bouwers schitterden de Nederlandse partijen Message Bird en CM. Daar kon je goed zien dat het steeds meer gaat om blockchain achtige oplossingen waarin de mobiele telefoon en smartwatch de mens helpt in z’n dagelijkse leven. Jeroen van Glabbeek, directeur van het hard groeiende CM laat even zien hoe makkelijke en snel je via Whatsapp of Google RTC een vliegticket koopt met QR code en afrekent. “En zo koop je ook even een kaartje voor NAC “ En dan is het op het mwc gelukkig ook over voetbal gegaan. Want met brood en spelen en af en toe een cavaatjes zijn we weer bij de kern van het bestaan. We zijn mensen van vlees en bloed, maar nog noot zo wereldwijd en met deze enorme snelheid 4G en beyond verbonden als vandaag.  

Terug naar nieuws overzicht
Mobility