Redactie - 18 april 2019

Digitale transformatie helpt om beter in te spelen op veeleisende klant

Digitale transformatie helpt om beter in te spelen op veeleisende klant image

Nu de economische trein op gang is gekomen gooit ook een groeiend aantal maakbedrijven de schroom van zich af en investeert in business software. Oké, ze zijn daartoe soms gedwongen – immers de veeleisendheid onder klanten neemt snel toe – maar de huidige bedrijfssoftware biedt meer kansen dan vroeger om een stukje flexibiliteit aan de processen toe te voegen. De term ‘digitale transformatie’ staat daarbij steeds nadrukkelijker op de radar. Voor sommige bedrijven betekent dat overigens eerder een digitale revolutie dan een evolutie.

Effect op leverende organisaties

Die flexibiliteit hebben bedrijven hard nodig als gevolg van een paar wezenlijke veranderingen onder klanten. Ten eerste veranderen deze eindklanten snel, ze willen continu de nieuwste producten kopen. Liefst online. Ondernemers willen er alles aan doen om deze klanten hierin tegemoet te komen. Aanvullend dienen deze producten te voldoen aan allerlei specifieke eisen. Je wil immers zelf een fiets online kunnen configureren, dus stel je dezelfde eis aan producten die je zakelijk bestelt. Die veranderende eisen hebben een flink effect op jou als leverende organisatie. En om heel eerlijk te zijn, op een dergelijke wijze flexibel inspelen op die klanteisen is niet eenvoudig. Helemaal niet met een legacy ERP.

Digitale transformatie keuzes

Organisaties beseffen zich dus terdege dat ze moeten veranderen, al is het realiseren daarvan soms behoorlijk spannend. Toch nemen steeds meer producerende bedrijven nu zeer overwogen de stap om hun ERP te vervangen. Dit vergt vooruitkijken. Weten dat je ERP-applicatie - meer dan vroeger - in de toekomst moet kunnen meebewegen helpt bij het nemen van de beslissing. Daarbij hebben bedrijven drie keuzes: upgraden naar een nieuwere versie, deels naar de cloud gaan of volledig voor de cloud kiezen. Dat laatste biedt zeker naar de toekomst toe de meeste flexibiliteit. Digitale transformatie voorbeelden in Nederland zijn die van diervoederproducent Nutreco en fietsenfabrikant Accell Group.

Ongeziene update

De uitgebreide mogelijkheden die branchespecifieke, cloudgebaseerde ERP-systemen bieden, hebben ervoor gezorgd dat bedrijven de focus steeds meer durven te leggen op wat er nodig is om de business succesvol te kunnen maken. Ik zie meer ambitie dan pakweg vijf jaar geleden om voorop te willen lopen in een industrietak. Als Infor gaan we daarin uiteraard mee. We zetten sterk in op branchespecifieke ERP-applicaties waarbij gebruikers vanuit de cloud werken en niet eens meer merken dat er een update is doorgevoerd. Klanten zijn leidend bij de ontwikkeling van wat we last-mile functionaliteit noemen, tools die bedrijven nodig hebben om zich te kunnen onderscheiden.

Kortere implementatietijd

Wat uiteraard ook helpt is dat digitale transformatie - en helemaal ERP uit de cloud - de implementatietijd flink heeft verkort. De angst voor een waterval implementatie is omgezet in de wens om zo spoedig mogelijk te starten met een ERP-project van tussen de zes en negen maanden.

Door: Kees van den Houten, Country Manager Benelux bij Infor

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!