Redactie - 23 april 2019

5G komt echt al op gang

De introductie van 5G, de nieuwe generatie mobiele technologie, lijkt toch echt veel sneller te gaan dan bij vorige generaties (2G, 3G en 4G) het geval was. Ondank alle problemen waar de industrie tegenaan loopt, zijn een aantal landen nu al zo ver dat de diensten mondjesmaat beschikbaar komen.

In Nederland zal een commerciële introductie nog een aantal jaren op zich laten wachten, omdat de overheid moeite heeft het 3,5 GHz spectrum beschikbaar te krijgen (het wordt nu voor militaire toepassingen gebruikt) en in België bijvoorbeeld rollen de politici over elkaar heen om de vermeende opbrengsten van de te organiseren veiling te verdelen tussen de centrale overheid en de regionale regeringen. Hangende die discussie ligt alles stil. Maar dit soort lokale strubbelingen verhult niet dat er ook al landen zijn waar de voortang al flink verder is. Samsung heeft in Europa de Galaxy S10 5G geïntroduceerd (onder andere in Duitsland, Engeland en Italië) en Huawei volgt met de Mate X later dit jaar. Andere merken, zoals LG, Oppo, OnePlus en Sony, zijn ook al flink op weg.

Aan de netwerk kant zijn Ericsson en Huawei zover dat ze netwerken kunnen leveren en zal de vervolmaking van het system de komende jaren, als Release 16 eenmaal compleet en beschikbaar is, vorm krijgen. Tijdens de Huawei Analyst Summit in Shenzhen claimde topman Ken Hu, dat de uitrol nu al verder is dan indertijd 4G. Dit ondanks de internationale strubbelingen rond het bedrijf. De lokale barrières zullen voor sommige landen betekenen dat de uitrol vertraagd wordt, daar waar de keuzes open zijn, gaan

Ericsson en Huawei gestaag door met leveringen en uitrol. Volgens Ken Hu duurt het slechts drie jaar voordat de mijlpaal van vijfhonderd miljoen gebruikers wereldwijd is gehaald. De introductie van 4G had daarvoor vijf jaar nodig en 3G zelfs tien jaar. De verklaring voor de hoge acceptatiesnelheid is volgens Ken Hu dat alle sleutelcomponenten nu gelijktijdig klaar zijn, terwijl in het verleden vooral de handsets veel later beschikbaar kwamen.

De grote chipsetfabrikant Qualcomm is inmiddels in staat alle handset leveranciers te bevoorraden, terwijl merken als Samsung en Huawei hun eigen chipsets bouwen. Deze week maakte Apple bekend ook voor Qualcomm te kiezen, daarmee hebben de drie belangrijkste aanbieders hun zaken voor elkaar. De beschikbare portfolio wereldwijd is nu al 40 devices.

In China laat China Telecom al een klein deel van de stad Shenzhen via een testlicentie van 5G te voorzien. De belangrijkste toepassing naast mobiele broadband (400 Mbit/s) zijn consumentendiensten zoals mobiele 4 en 8K televisie (parallelle sessies tot 8 streams) en virtuele realiteit. De hoge definitie televisie wordt nog dit jaar optimaal ondersteund door telefoons met uitvouwbare schermen en daarmee een groter schermoppervlak. Huawei en Samsung hebben de producten al min of meer op de plank liggen. Gaming en video zijn daarmee twee applicaties die het grote publiek moeten aanspreken, terwijl virtuele realiteit ook voor het bedrijfsleven bij e-learning belangrijk is.

Door: Hans Steeman

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!