Redactie - 25 april 2019

Hoe blockchain een nieuwe online opslagmarkt ontgrendelt

Blockchain is niet langer de grote onbekende. De kracht van blockchain reikt verder dan cryptomunten. We kennen al de vele toepassingen van blockchain: dankzij deze technologie kunnen consumenten internationale betalingen doen zonder de banken erbij te betrekken, houden logistieke bedrijven continu overzicht over de locatie van hun goederen en krijgen musici hun royalty's gegarandeerd uitgekeerd, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Maar dat is niet alles. Blockchain biedt namelijk ook belangrijke voordelen voor de opslag van data, vandaag de dag een van de belangrijkste factoren binnen een bedrijf. We zijn vaak geneigd te denken dat de opties omtrent opslag beperkt zijn tot opslag op locatie, in de cloud of in een datacenter. Met blockchain ontstaat een nieuwe mogelijkheid: het creëren van veilige en gedecentraliseerde opslag. Een online opslagmarkt.

Het komt zelden voor dat de hoeveelheid opslagruimte exact overeenkomt met de ruimte die daadwerkelijk nodig is. Groeiende bedrijven moeten vaak meer capaciteit aanschaffen, terwijl aanbieders van opslagruimte juist het tegenovergestelde probleem hebben. De meeste datacenters (en zelfs bedrijven en consumenten) beschikken over een bepaalde hoeveelheid opslagcapaciteit die niet gebruikt wordt. Momenteel wordt er niets gedaan met deze onbenutte capaciteit, maar bedrijven zouden het overschot aan capaciteit kunnen verhandelen op een opslagmarkt.

Dit zou hetzelfde werken als bij energiebedrijven: zij verhandelen continu elektriciteit om in te spelen op vraag en aanbod, hetzij om tekorten op te vullen, hetzij om het overschot te gelde te maken. Aanvankelijk waren er maar een paar belangrijke centra voor elektriciteitsdistributie, maar vandaag de dag bestaat er een breed scala aan nationale en internationale leveranciers. De eindgebruiker weet niet waar de elektriciteit vandaan komt, alleen dat het licht aan kan.

De opslagmarkt zou werken volgens exact dezelfde principes: een gezamenlijk opslagsysteem gevormd door leveranciers en klanten, gebaseerd op blockchain. Bedrijven met een overschot aan capaciteit fungeren als leveranciers voor degenen die lokale opslag nodig hebben. Wanneer deze leveranciers dat overschot aan capaciteit zelf weer nodig hebben, zet blockchain de data van de klanten probleemloos over naar de meest geschikte locatie, op grond van afspraken over resultaten, beleid en serviceniveaus. Dit zou kunnen dienen als een nieuw model voor gedistribueerde storage.

Waarom niet alleen de cloud gebruiken? Het idee van flexibele opslag is zeker niet nieuw, en veel bedrijven maken al gebruik van clouddiensten om de opslag van a tot z te flexibiliseren. Gezien de grootte en de schaal van de public cloud is het logisch dat men zich afvraagt waarom we het model voor gedistribueerde storage willen gebruiken terwijl de eerste optie al beschikbaar is.

Toch telt de cloud een aantal aanzienlijke beperkingen, zoals de bandbreedte en de latency of werkelijke snelheid van de dienst. Daarnaast zijn aanbieders van clouddiensten niet immuun voor factoren als stroomstoringen en cyberaanvallen, die bedrijven ernstig kunnen benadelen.

Het model voor gedistribueerde storage zorgt ervoor dat problemen rondom bandbreedte en latency verleden tijd zijn. Bedrijven komen nooit zonder capaciteit te zitten, omdat ze capaciteit kunnen aanschaffen op basis van het overschot om zich heen. Tegelijkertijd kunnen bedrijven hun overschot aan capaciteit rendabel maken. Het op de markt brengen van schijfruimte maakt het voor bedrijven mogelijk om efficiënter te handelen en rendement te behalen op hun investering in opslagcapaciteit.

Blockchain is zeer belangrijk voor de veiligheid van deze opslagmarkt. Met blockchain wordt namelijk gegarandeerd dat elke activiteit geregistreerd komt te staan, terwijl de data gesegmenteerd wordt en zich verspreidt over het netwerk. Blockchain garandeert dat er niets gebeurt buitenom het welbekende grootboek, waardoor er onveranderlijkheid gecreëerd wordt en elke mogelijke blinde vlek verdwijnt. Daarnaast biedt blockchain betere beschikbaarheid dankzij de garantie dat, telkens als ‘verkochte’ capaciteit teruggehaald moet worden, de data die er is opgeslagen naar een andere locatie gekopieerd wordt.

Tot slot bewijst blockchain het contract tussen de eigenaar van de data en de aanbieder van de opslagcapaciteit, evenals het bestaan van de betreffende data. Blockchain verleent duidelijk bewijs van alle transacties die plaatsvinden. Hierdoor is het niet langer nodig dat bedrijven handmatig alle uitwisselingen registreren, wordt het proces eenvoudiger en ontstaat er meer vertrouwen in het systeem.

Een markt voor dataopslag lijkt de logische volgende stap te zijn in een wereld die sinds de komst van de cloud massaal vercommercialiseert. Desalniettemin vereist de implementatie van het nieuwe model voor gedistribueerde storage een aanzienlijke verandering in de mentaliteit van bedrijven. Al geruime tijd leeft het idee dat data centraal opgeslagen moet worden om betrouwbaar te kunnen zijn. Vandaag de dag is data het kostbaarste bezit van bedrijven, en daarom staan de veiligheid en bescherming ervan continu hoog op de agenda. Hierdoor zal het lang duren om de vereiste mentaliteitsverandering te bewerkstelligen.

Degenen die bereid zijn de verandering te accepteren, krijgen toegang tot ongekende mogelijkheden. Gedistribueerde storage kan snellere netwerken opleveren, latency verminderen en meer efficiëntie bieden. Er ontstaat zelfs een kans om nieuwe inkomstenbronnen te genereren. We zijn niet meer ver verwijderd van dit marktmodel: de vereiste technologie bestaat al. Blockchain komt met een nieuw paradigma voor storage en het is nu de vraag welke organisaties het gaan toepassen.

Door: Ronald Ooms, Vice President North East EMEA bij Veeam

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!