Wouter Hoeffnagel - 25 april 2019

PvdA wil nationale belasting voor digitale bedrijven

De PvdA wil een nationale digitale belasting invoeren voor techbedrijven. Veel van deze bedrijven betalen weinig tot geen belasting in Nederland, aangezien zij hier geen fysiek kantoor hebben.

De nationale Digitale Dienstenbelasting (DDB) moet gaan gelden voor techbedrijven met een wereldwijde omzet van minimaal 750 miljoen euro en die in Nederland voor minimaal 25 miljoen euro diensten of producten verkopen. Zij moeten 5% belasting gaan betalen over de omzet die zij in Nederland draaien. De PvdA schat dat de belasting Nederland 300 tot 500 miljoen euro per jaar kan opleveren.

Positieve reacties

In de Tweede Kamer wordt positief gereageerd op het voorstel, meldt de NOS. "Ook digitale bedrijven moeten hun fair share betalen", zegt Tony van Dijck van de PVV. De VVD en D66 de voorkeur aan internationale afspraken. "Grote techbedrijven weten heel goed hoe de interne markt werkt", zegt D66-Kamerlid Sneller tegen de NOS. "Als Europese samenwerking uiteindelijk niet haalbaar is, is een nationale taks een interessant alternatief."

Andere Europese landen waaronder België, Frankrijk, Groot-Britannië en Oostenrijk willen al langer een eigen belasting voor digitale bedrijven invoeren. Het is echter niet duidelijk of dit in lijn is met internationale belasting- en handelsverdragen.

Het wetsvoorstel van de PvdA is hier te vinden. 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!