'Bijna helft van alle banen wordt getroffen door automatisering'

28-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

'Bijna helft van alle banen wordt getroffen door automatisering'

Automatisering en digitalisering gaat een grote impact hebben op de arbeidsmarkt. Bijna de helft van alle banen zijn binnen twee decennia door automatisering verdwijnen of in verregaande mate veranderd.

Dit blijkt uit onderzoek dat Oeso deze week heeft gepubliceerd. Naar verwachting levert automatisering een 'hoog risico' op voor het voortbestaan van 14% van de huidige banen. 32% van de huidige functies loopt daarnaast het risico 'radicaal getransformeerd' te worden. 40% van alle banen die tussen 2005 en 2016 ontstonden zijn ontstaan in digitaal intensieve sectoren, meldt Oeso.

Nederland minder kwetsbaar dan gemiddeld

Nederland komt iets minder kwetsbaar uit de bus. 11,4% van de Nederlandse banen loopt het risico door automatisering te verdwijnen. 28,7% loopt een hoog risico in belangrijke mate te veranderingen door automatisering. Ter vergelijking: Duitsland is juist kwetsbaarder dan gemiddeld. Bij onze oosterburen loopt 18,4% van de banen het risico te verdwijnen en 35,8% het risico fors te veranderen.

Werknemers zijn in de praktijk echter slecht voorbereid op deze verandering. Zo blijkt dat 6 op de 10 werknemers niet over basale ICT-vaardigheden of ervaring met computers beschikt. Opvallend is ook dat deze groep werknemers juist relatief weinig inzet op trainingen en bijscholing. Zo volgen werknemers met veel digitale vaardigheden bijna driemaal zo vaak bijscholing.

Alle onderzoeksresultaten zijn hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht