Gartner zet belangrijkste trends rond supply chain technologie op een rij

28-04-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Gartner zet belangrijkste trends rond supply chain technologie op een rij

Gartner heeft de acht belangrijkste trends op het gebied van supply chain technologie voor 2019 in kaart gebracht. Ondanks dat deze trends een grote impact hebben op de industrie, worden zij nog niet op brede schaal omarmd.

"Dit zijn de technologieën die supply chain leaders simpelweg niet kunnen negeren", zegt Christian Titze, research vice president bij Gartner. "Binnen vijf jaar maakt de helft van alle grote wereldwijde bedrijven gebruik van sommige van deze technologieën in hun supply chain en zullen de technologieën mensen, bedrijfsdoelstellingen en IT-systemen verstoren."

De top 8 supply chain technologie trends voor 2019 ziet er als volgt uit:

Kunstmatige intelligentie (AI)

AI wordt in de supply chain ingezet om mensen te ondersteunen. Via zelflerende- en natural language-functionaliteiten kan AI helpen verschillende supply chain processen te automatiseren, waaronder het voorspellen van vraag, plannen van productie en predictief onderhoud.

"AI ondersteunt de overgang naar een bredere supply chain-automatisering waar veel organisaties naar op zoek zijn", aldus Titze. "Zo kan AI bijvoorbeeld risicovermindering verbeteren door grote datasets te analyseren, continu veranderende patronen te identificeren en verstorende gebeurtenissen te voorspellen, en daarnaast mogelijke oplossingen aandragen."

Geavanceerde analytics

Geavanceerde analyses omvatten voorspellende analyses - die gegevenspatronen identificeren en anticiperen op toekomstige scenario's - evenals prescriptieve analyses - een reeks mogelijkheden die een gedragslijn vinden om een ??vooraf gedefinieerde doelstelling te bereiken. De toegenomen beschikbaarheid van Internet of Things (IoT)-gegevens en uitgebreide externe databronnen zoals weers- of verkeersinformatie stellen organisaties in staat te anticiperen op toekomstige scenario's en betere aanbevelingen te doen op gebieden zoals supply chain planning, sourcing en transport.

"Geavanceerde analyses zijn niet nieuw, maar hun impact op de hedendaagse supply chains is aanzienlijk", aldus Titze. "Ze zullen organisaties helpen om proactiever en actiever te worden in het beheer van hun toeleveringsketens, zowel om toekomstige kansen te benutten als mogelijke toekomstige verstoringen te voorkomen."

IoT

Het IoT is het netwerk van fysieke objecten die embedded technologie bevatten om interactie te hebben met onder meer de externe omgeving. "We zien meer supply chain professionals die het potentieel van IoT verkennen." IoT kan een grote impact hebben onder meer het verbeteren van logistiek management, klantenservice en beschikbaarheid van het aanbod."

Robotic Process Automation (RPA)

RPA-tools werken door een proces in de gereedschapstaal in kaart te brengen voor de software-robot die moet worden gevolgd. Ze verlagen de kosten en elimineren sleutelfouten. "We zien de doorlooptijd van processen aanzienlijk verminderen. RPA-technologie wordt bijvoorbeeld gebruikt om bestellingen en verkooporders of zendingen te automatiseren", aldus de research vice president van Gartner. "RPA-technologie vermindert menselijk ingrijpen en verbetert de consistentie tussen handmatige gegevensbronnen binnen de productie."

Autonome objecten

Autonome objecten zoals autonome voertuigen en drones zetten AI in om functies te automatiseren die voorheen door mensen werden uitgevoerd. Ze maken gebruik van AI om geavanceerd gedrag te vertonen en op natuurlijke wijze te communiceren met hun omgeving en mensen.

"De snelle explosie van het aantal verbonden, intelligente dingen heeft deze trend een enorme duw gegeven", licht Titze toe. "Het ooit futuristische idee om tijd te besparen op voorraadcontroles door met camera's van drones de inventaris in beeld te brengen is nu bijvoorbeeld mogelijk."

Digital supply chain twin

Een digital supply chain twin is een digitale weergave van de relaties tussen alle fysieke entiteiten van end-to-end supply chain-processen, waaronder producten, klanten, markten, distributiecentra en magazijnen, fabrieken, financiën, attributen en weersomstandigheden. Deze digitale weergaven zijn gekoppeld aan hun fysieke tegenhangers en worden gebruikt om de staat van het ding of systeem te begrijpen om de operaties te optimaliseren en efficiënt op veranderingen te reageren.

"Digital twins in de leveranciersketen zijn onvermijdelijk als de digitale wereld en de fysieke wereld blijven samenvloeien."

Immersive experience

Een 'immersive experience' zoals augmented reality (AR), virtual reality (VR) en conversationele systemen veranderen de manier waarop mensen omgaan met de digitale wereld. "In de supply chain kunnen organisaties AR gebruiken in combinatie met quick response (QR) codes en mobiele technologie om apparatuurwissels in fabrieken te versnellen", legt Titze uit. "Meeslepende gebruikerservaringen zullen digitale zakelijke kansen mogelijk maken die nog niet volledig zijn gerealiseerd binnen wereldwijde supply chains."

Blockchain in supply chain

Hoewel blockchain-initiatieven met betrekking tot toeleveringsketens nog weinig voorkomen, heeft blockchain de potentie om bestaande uitdagingen in complexe wereldwijde supply chains op te lossen. Huidige blockchain-oplossingen voor de supply chain zijn gericht op onder meer traceerbaarheid, automatisering en beveiliging.

"Organisaties kunnen blockchain gebruiken om wereldwijde zendingen met tamper-evident labels te traceren, waardoor minder tijd hoeft te worden geïnvesteerd in het versturen van papierwerk door havenautoriteiten en de identificatie van namaakproducten."

Terug naar nieuws overzicht