Cisco lanceert verschillende producten die geschikt zijn voor WiFi 6, ook bekend als 802.11ax. Dit is een nieuwe standaard voor WiFi-netwerken die draadloze connectiviteit naar een hoger niveau tilt. Daarnaast breidt het bedrijf zijn netwerkportfolio voor bedrijfsterreinen verder uit met een campus core-switch die specifiek ontwikkeld is voor netwerken op cloud-schaal. Door automatisering en analysesoftware te koppelen aan een compleet programma van next-generation switches, access-points en controllers voor bedrijfsterreinen, brengt Cisco een end-to-end architectuur op de markt waarin draadloos voorop staat.
Naast veel hogere snelheden biedt WiFi 6 tot 400% meer capaciteit. Ook is WiFi 6 effectiever in drukke omgevingen zoals grote zalen, stadions en conferentieruimten. De latency is sterk verminderd, waardoor vrijwel real-time communicatie mogelijk wordt. WiFi 6 vergt ook minder van de batterijen van aangesloten apparatuur en maakt voor gebruikers de communicatie in het algemeen voorspelbaarder. Cisco verwacht dan ook dat de nieuwe standaarden de manier waarop bedrijven en consumenten met de wereld communiceren ingrijpend zullen veranderen.
“Elke sprong voorwaarts in connectiviteit maakt een volgende golf diepgaande innovatie mogelijk”, stelt David Goeckeler, Executive Vice President en general manager van de Networking and Security Business van Cisco. “Ontwikkelaars werken al aan de volgde generatie van diepgaande netwerkervaringen waarbij draadloos op de eerste plaats komt. Nu er miljarden dingen met het netwerk worden verbonden, ontstaat een IT-complexiteit van ongekende omvang. Cisco bouwt een multi-domain architectuur om deze complexiteit het hoofd te bieden, waardoor CIO's innovatieve oplossingen kunnen leveren”.
Cisco introduceert onder meer WiFi 6 access-points. Deze nieuwe access-points in de Catalyst- en Meraki-portfolio's zijn voorzien van op maat gemaakte, programmeerbare chipsets en geavanceerde analysetools om de beveiliging van draadloze netwerken te verbeteren. De access points kunnen met verschillende IoT-protocollen communiceren, waaronder BLE, Zigbee en Thread.
Daarnaast introduceert Cisco een nieuwe core-switch voor campusnetwerken. Met de nieuwe Catalyst 9600 core-switches helpt Cisco een veilige en efficiënte draadloze omgeving te creëren. De Catalyst 9600 zijn de opvolger van de Catalyst 6000-switches.
WiFi 6 en 5G bieden ontwikkelaars volgens Cisco enorme kansen. Het nieuwe draadloos ontwikkelcentrum DevNet helpt ontwikkelaars van deze kansen te profiteren. DevNet is Cisco’s netwerk voor ontwikkelaars en biedt ontwikkelaars toegang tot laboratoria, sandboxes en hulpbronnen die hen helpen draadloze applicaties te ontwikkelen. De Cisco Catalyst en Meraki platforms zijn open en programmeerbaar tot op chipset-niveau, waardoor applicaties op nieuwe manieren kunnen profiteren van netwerk-programmeerbaarheid.
In aanloop naar de lancering van de WiFi 6 access-points heeft Cisco interoperabiliteitstesten uitgevoerd met Intel en Samsung. Samsung, Boingo, GlobalReach, Presidio en anderen sluiten zich ook aan bij het door Cisco geleide Open Roaming-project. Dit project heeft als doel de grootste draadloze pijnpunten aan te pakken. Het consortium stelt zich als doel om het eenvoudiger te maken om naadloos en veilig om te schakelen tussen WiFi, LTE-netwerken en publieke WiFi-systemen.
Ook komt Cisco met Cisco Customer Experience. Deze nieuwe dienst versnelt draadloze en switching implementatie van de volgende generatie intent-based netwerkoplossingen, met minder risico en kans op verstoring. Cisco Customer Experience’s portfolio biedt richtlijnen van experts, best practices en innovatieve tools zodat klanten gemakkelijker en met vertrouwen de transitie kunnen doorlopen. Met deze dienst wil Cisco hen ook helpen sneller te innoveren, concurrerend te blijven, en meer waarde en sneller rendement te realiseren.
WiFi 6 en 5G bieden kansen, maar stellen bedrijven ook voor flinke uitdagingen. Tegenwoordig is de werkplek mobiel en iedere locatie waar wordt gewerkt. Gebruikers zijn hierdoor steeds afhankelijker van mobiele verbindingen en tolereren dan ook geen downtime meer. Om dit mogelijk te maken moet het netwerk volgens Cisco aan de volgende eisen voldoen:
De nieuwe Meraki en Catalyst access-points, evenals de Catalyst 9600, zijn per direct verkrijgbaar.