123inkt.nl en HP steggelen voort rond support huismerk cartridges

30-04-2019 | door: Redactie

123inkt.nl en HP steggelen voort rond support huismerk cartridges

De afgelopen dagen beweert 123inkt.nl klachten van klanten te hebben ontvangen over het niet meer functioneren van nieuw geplaatste 123inkt.nl huismerk cartridges in 25 verschillende modellen HP Officejet printers. HP blijkt, net als 3 jaar geleden, een firmware update te hebben uitgerold, waardoor wereldwijd huismerk cartridges niet meer geaccepteerd worden door de HP printer zo meldt 123inkt. HP meldt dat cartridges die gebruik maken van gekloonde chips of aangepaste of niet-HP-circuits mogelijk niet meer kunnen werken.

Uit onderzoek van 123inkt.nl blijkt dat HP een automatische firmware update heeft uitgerold bij specifieke printers. Bepaalde HP Officejet modellen zijn getroffen, waardoor wereldwijd nieuwe huismerk cartridges mogelijk niet meer geaccepteerd worden. Klanten ontvangen, zodra zij de cartridge vervangen door een nieuwe huismerk cartridge, de foutmelding: "Probleem met cartridge. Een of meerdere cartridges lijken te zijn beschadigd. Verwijder de cartridges en vervang ze door nieuwe cartridges". Deze foutmelding is echter niet correct. Er is niets mis met de huismerk cartridges en beschadigd zijn ze al zeker niet, aldus 123inkt.nl

HP geeft als commentaar: "Dynamische beveiliging is een proces dat printbenodigdheden verifieert om het gebruik van printbenodigdheden zonder een originele HP-chip, of met aangepaste of niet-HP-schakelingen te voorkomen. HP omvat dynamische beveiliging om de kwaliteit van onze klantervaring en intellectuele eigendommen te beschermen, maar ook om namaak van HP printbenodigdheden en garantierisico's te verminderen. Bijgevulde of gereviseerde printbenodigdheden die een originele HP Chip gebruiken of originele, ongewijzigde HP-circuits hebben, worden niet beïnvloed door dynamische beveiliging en zullen normaal blijven functioneren. Andere cartridges (bijvoorbeeld cartridges die gebruik maken van gekloonde chips of aangepaste of niet-HP-circuits) werken mogelijk niet meer."

De Stichting 123inkt-huismerk klanten had eerder op 18 januari 2017 een procedure aangespannen tegen HP toen bepaalde cartridges het opeens niet meer deden, maar de rechtbank Amsterdam wees een verbod op dergelijke updates af, omdat HP had toegezegd dat niet meer te zullen doen voor printers van voor 1 december 2016 en de schade voor klanten niet voldoende duidelijk zou zijn. Hierop ging de stichting in hoger beroep en op 12 april 2019 vond de zitting van het hoger beroep tegen HP plaats. De uitspraak van het Hof Amsterdam wordt verwacht op 25 juni 2019.

HP verlooor onlangs bij de Hoge Raad een octrooi zaak tegen 123inkt.nl (Digital Revolution).

Terug naar nieuws overzicht