GridGain stimuleert zijn groei met nieuw licentiebeleid
01-05-2019 | door: Hans Steeman

GridGain stimuleert zijn groei met nieuw licentiebeleid

GridGain timmert goed aan de weg en heeft recent binnen Apache Ignite zijn licentiebeleid bijgewerkt. GridGain bundelt tot nu toe de software in een open source versie en de Enterprise en de Ultimate editie. Nu wordt de GridGain Community Edition geïntroduceerd met een bredere ondersteuning, uitgebreide bugfixing en integratiesupport boven op de standaard ondersteuning. Hiermee wordt een verdere consolidatie bereikt en de waarde van het bedrijf opgepoetst, omdat het beheer en exploitatie van de Community Edition versie nu solide is en een mooie inkomstenstroom realiseert. Apache Ignite is een open source in-memory oplossing die zich nestelt tussen de applicatie en de storage laag. Maandelijks claimt het bedrijf 200.000 downloads te registreren.

Binnen de open source gemeenschap is het altijd een punt van aandacht. Hoe voorkom je dat anderen met jouw inspanningen te mooie sier maken? Vandaar dat GridGain zijn R&D-inspanningen binnen het Apache Ignite project verder wil beschermen. Hiertoe worden niet alleen premium edities van de software op basis van de open source code ontwikkeld.

Men gaat nog een stap verder bij het optimaliseren van het businessmodel, door het supportmodel verder te optimaliseren en de energie te stoppen in een community editie die goed te kapitaliseren is. Met deze aanpak wordt het open source model maximaal gerespecteerd.

Open Source

Abe Kleinfeld (foto) de CEO van GridGain, vertelde ons recent tijdens een bezoek aan het kantoor: “We zijn te klein om de markt te domineren en stevig in innovatie te investeren om onze groei zeker te stellen. Daarom is er het risico dat anderen rijk worden van het exploiteren wat de open-source gemeenschap heeft ingebracht.”

Applicatie

De basis toepassing van de applicatie is caching via de Enterprise editie, de Ultimate editie is de high end oplossing en heeft daarvoor nog meer goede eigenschappen zoals persitent storage (opslag van data nadat apparaten uitgeschakeld zijn).
Met het invoeren van het nieuwe licentiebeleid en betaalde support, hoopt het bedrijf een toekomstig groeipad gevonden te hebben. Toch moet dit met de nodige reserves gebeuren aangezien open-source policy grenzen stelt aan de manier waarop met zo’n product door de gebruikers in zee gegaan kan worden.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht
Software