Redactie - 02 mei 2019

Publiek-private samenwerking is de sleutel voor meer veiligheid

'Eendracht maakt macht', zo luidt de bekende wapenspreuk. Voor een Smart City is het zonder twijfel noodzakelijk om te beschikken over geïntegreerde, openbare en particuliere veiligheidsoplossingen. Overheden en particuliere belanghebbenden werken dan niet langer ieder voor zich. Dit concept begint wereldwijd van de grond te komen, waarbij enkele zeer succesvolle use cases het belang aantonen van samenwerking tussen de publieke en private sector. Hieronder een aantal voorbeelden.

De Amerikaanse stad Atlanta is een recent voorbeeld van hoe een publiek-private samenwerking kan helpen criminaliteit te bestrijden. De politie lanceerde 'Operation Shield', een initiatief waarbij videostreams van particulieren (bv. lokale bedrijven) en publieke organisaties (bv. openbare scholen) in één meldkamer worden verzameld.

Hierdoor beschikken de instanties 24 uur per dag over real-time beelden van de hele stad. Particuliere bedrijven die hun videobeelden delen, profiteren daarnaast van een snelle en adequate reactie van de autoriteiten bij mogelijke noodsituaties. "Vanuit ons Video Integration Center hebben wij overal ogen in de stad, zonder zelf alle middelen te bezitten", aldus Thomas R. Sutton, hoofdagent bij de Atlanta Police Department.

Een vergelijkbaar project is Minneapolis Vibrant & Safe Downtown, een samenwerkingsverband tussen particuliere beveiligingsbedrijven en de politie op het gebied van videobewaking en communicatie. Dit heeft geleid tot lagere criminaliteitscijfers in de binnenstad. Ook de stad Hartford in Connecticut heeft de criminaliteit zien dalen, mede dankzij de inzet van kleine bedrijven en gemeenschappen die samenwerken met de lokale politie.

Smart City-projecten in Nederland

In Nederland zijn diverse Smart City-projecten opgestart, veelal aangedreven door zogenaamde 'triple en quadruple helix' samenwerkingsverbanden tussen onder andere het bedrijfsleven, de overheid, instellingen en burgers. In het gratis te downloaden Smart City Magazine 'Van safe naar smart' vindt u uitgebreide informatie over deze praktijkcases.

Zo is Stratumseind (zie video), een uitgaansstraat in Eindhoven, in 2014 veranderd in een proeftuin voor innovatieve technologieën. Door het verzamelen en analyseren van algemene data wordt geprobeerd het uitgaanspubliek positief te beïnvloeden en de openbare veiligheid te verbeteren, bijvoorbeeld door beeld- en geluidsanalyse en crowd management.

In Assen houden politie, brandweer, ambulancediensten en verkeersleiding de veiligheid in de gaten tijdens het jaarlijkse TT Festival, waar meer dan 100.000 bezoekers op afkomen. En in het centrum van Almere zijn de verkeersstromen verbeterd dankzij samenwerking tussen parkeerbeheer en politiediensten.

Smart City Workshop op 23 mei

Smart city, safe city, driven by data, beeldanalyse: allemaal veel gehoorde concepten, maar wat houdt het precies in en hoe word je een 'slimme' stad? Deze vragen uit de praktijk worden beantwoord tijdens onze Smart City Workshop op donderdag 23 mei 2019 bij de gemeente Almere.

Daarnaast kijken we naar ontwikkelingen vanuit de branche, bekeken vanuit diverse standpunten, zoals veiligheid, milieu, verkeer en parkeren. De gemeente Almere opent haar deuren, geeft u een kijkje in de cameratoezichtcentrale en presenteert haar visie en missie voor de lange termijn. Ook met het oog op de aankomende Floriade, een interessante case!

De workshop is bedoeld voor eindgebruikers die werkzaam zijn voor steden, gemeentes of overheidsgerelateerde instanties. Meer weten en aanmelden? Klik dan hier. Let op: er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Veiligere en slimmere steden

De eerdergenoemde Smart City-projecten laten zien dat het mogelijk is om real-time slimme videobewakingsoplossingen te ontwikkelen voor verschillende doeleinden. Over de hele wereld worden overheden in staat gesteld om over een veel groter gebied nauwkeuriger en efficiënter op te treden.

Zo kan er beter worden gereageerd op criminaliteit, maar ook op andere belangrijke thema’s zoals milieu en verkeer. Eenmaal geïmplementeerd zorgen deze publiek-private initiatieven voor een betere leefbaarheid, wat goed is voor de algehele reputatie van een stad en investeringen aantrekt, wat weer leidt tot economische ontwikkeling.

Meld u aan voor de Smart City Workshop op 23 mei!

Door: Silke Stumvoll, PR Manager Middle Europe, Axis Communications

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!