Redactie - 03 mei 2019

Google laat gebruikers gegevens automatisch verwijderen

Google gaat gebruikers de optie geven om hun web- en app-activiteit en hun locatiegeschiedenis na 3 of na 18 maanden automatisch te wissen.

Op https://myactivity.google.com/myactivity kan je zien welke gegevens Google van je in haar bezit heeft. Zo houdt het bedrijf bijvoorbeeld bij welke steden, websites en YouTube-filmpjes je bezocht hebt. Je kan dit afzetten, maar dan kan je geen beroep meer doen op Google's personaliseerde functies. Je kan de gegevens ook handmatig verwijderen, maar dan moet je daar steeds zelf aan denken.

Automatisch verwijderen

Nu komt Google met een 'auto-delete'-optie die deze gegevens na verloop van tijd automatisch voor je wist. Je kan instellen dat Google alleen nog de laatste 3 maanden of de laatste 18 maanden van je locatiegeschiedenis en app-activiteit bewaart. Alle gegevens van daarvoor worden verwijderd van de Google-servers.

Eerder was er onduidelijkheid over welke instellingen er precies voor zorgen dat Google stopt met je te tracken, aangezien er meerdere manieren zijn waarop het bedrijf locatiegegevens bijhoudt. Dat kwam Google op felle kritiek te staan. Nu steeds meer techbedrijven de privacykaart trekken, lijkt ook Google haar gebruikers wat meer transparantie te willen bieden.

De optie wordt de komende weken beschikbaar gemaakt in je Google-account. Het blijft ook gewoon mogelijk om de gegevens manueel te verwijderen of om het bijhouden van locatiegeschiedenis en app-data volledig uit te schakelen.

In samenwerking met Datanews

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!