Redactie - 03 mei 2019

Achter elke grote speler van Ajax staat een nog grotere berg data

Achter elke grote speler van Ajax staat een nog grotere berg data image

Het is mei 2019 en het seizoen van Ajax is in volle gang. De Amsterdammers doen nog op drie fronten mee: ze staan bovenaan in de competitie, in de finale van de beker en woensdag wacht alweer de Europese terugwedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Dat wordt dan duel nummer 56 van dit voetbaljaar voor de ploeg van trainer Erik ten Hag. Hoe houden de Ajacieden en hun lijven het drukke programma toch vol?

Die vraag stelde ook Henry Schut, presentator bij NOS Studio Sport, onlangs tijdens een uitzending aan zijn collega Joep Schreuder. En ja, die had wel een verklaring voor de fitheid van de Amsterdamse voetballers. "Iedere speler bij Ajax wordt ’s ochtends op het trainingscomplex gemeten", legde Schreuder de kijkers uit. "En dan blijkt bijvoorbeeld dat Hakim Ziyech een zware training aankan en Frenkie de Jong niet. Zo wordt er op maat getraind bij Ajax."

Ajax maakt nu ook naam door fitheid

Dat Ajax wereldwijd wordt geroemd door het voorbrengen van mooie, technische en vaak ook frêle voetballers, was al bekend, maar dat de club nu ook een voorbeeld is op het gebied van fitheid is een wat nieuwer geluid. Dankzij jonge, fitte spelers is Ajax weer een club waar Europa tegen opkijkt.

Welke rol spelen data bij het succes?

Maar welke rol spelen technologie en ‘data’ bij de successen van de Ajaxtalenten die onder meer gerenommeerde ploegen als Juventus en Real Madrid Europees uitschakelden? En hoe worden deze data ingezet om spelers – ook na meer dan 50 wedstrijden in één seizoen – topfit te houden?

Data inzetten voor optimale prestaties

De laatste decennia nemen data een steeds belangrijkere rol in. Zowel in de ontwikkeling van spelers zelf als in de op maat gemaakte trainingsprogramma’s om iedereen topfit te houden. Van de analyse van spelersprestaties, tot het monitoren van (optimale) trainingsarbeid. Een goede IT-basis is hierbij cruciaal. En technologieën en innovaties moeten bijdragen aan deze doelstelling. Bij de Ajax Academy wordt ook wel gesteld: achter iedere grote speler van Ajax staat een nog grotere berg data.

Biodata, 4K-video en realtime spelersmonitoring

De technologieën worden onder andere ingezet in het Science & Performance Lab. De spelers worden hier door videoanalyse, bewegingswetenschap, fysiologische data en positioneringsdata zo goed mogelijk geanalyseerd.

Hot storage voor realtime dataverwerking

Hewlett Packard Enterprise (HPE) levert de infrastructuur om deze data zo snel mogelijk en realtime te verwerken. De manier die Ajax gebruikt om bewegingen vast te leggen, heeft grote hoeveelheden aan ‘hot storage’ nodig om deze enorme berg aan data snel op te slaan. Bij Ajax zorgen de HPE Synergy-servers en Scalogic-controllers hiervoor. Daarnaast is een goed netwerk nodig voor 4K-videoanalyse in combinatie met alle sensoren.

Met de iPad op schoot in het stadion

Aruba, onderdeel van HPE, helpt bij het zichtbaar maken en identificeren van alle apparaten in het netwerk. Ook zorgt het ervoor dat Ajax alle inzichten ontvangt zonder enige vertraging. Het Aruba-netwerk maakt het mogelijk om de trainersstaf de beschikking te geven over de spelersdata; nog tijdens een wedstrijd en in een vol stadion met wel 55.000 bezoekers. Ook tijdens het duel in Londen, in het ultramoderne stadion van Tottenham, zat de staf van Ajax letterlijk met de iPad op schoot.

Het maximale halen uit iedere afzonderlijke speler

Trainers hebben er baat bij als ze realtime aan de slag kunnen met deze data. Niet alleen doordat ze de spelers direct aan kunnen geven waar ze zich kunnen ontwikkelen, maar ook om te zoeken naar de maximale belasting zonder geblesseerd te raken. Spelers reageren verschillend op het aantal wedstrijden. Ook heeft de ene speler nu eenmaal meer wedstrijden in de benen dan de andere.

Accuraat trainingsprogramma

Het streven is om voor elke speler hét ideale trainingsprogramma uit te werken. Hoe meer data er verzameld worden, des te accurater het trainingsprogramma. Zo kunnen spelers zich sneller ontwikkelen. En kan er beter bepaald worden wanneer een topspeler een dagje rust kan gebruiken. Of gewoon volle bak door kan gaan, vaak de wens van 'trainingsbeest' Matthijs de Ligt. Bijna moeiteloos trekt hij het ritme van bijna elke drie à vier dagen een wedstrijd spelen door. Week in, week uit.

Met de borstkas van een uitsmijter

De 19-jarige aanvoerder geldt toch als de personificatie van het jonge en fitte Ajax. Dat blijkt ook wel uit de aandacht die de buitenlandse media voor de gewilde centrumverdediger inruimen. En de manier waarop. Zo deed de Engelse krant The Telegraph verslag van het duel tussen Ajax en The Spurs in Londen in de vorm van een lovend verhaal over 'powerhouse' De Ligt. "Hij is de Ajax-jongen met de borstkas van een uitsmijter, de vierkante kaak van een politieman en de moed van een soldaat."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!