Broncode onderdelen PGB2.0 systeem deels dit jaar nog openbaar

09-05-2019 | door: Witold Kepinski

Broncode onderdelen PGB2.0 systeem deels dit jaar nog openbaar

De overheid zal de broncode van onderdelen van het PGB2.0-systeem deels dit jaar nog openbaar maken. VWS Minister Hugo De Jonge (foto) meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer over de broncode van het PGB2.0-systeem.

In opdracht van het ministerie van VWS wordt het PGB2.0 systeem ontwikkeld, een gebruiksvriendelijk portaal voor mensen met een pgb en voor hun zorgverleners. Hier kunnen zij zelf hun administratie rondom het pgb regelen. Van het opstellen van een zorgovereenkomst tot het declareren van zorg. Snel, gemakkelijk, overzichtelijk én rechtmatig aldus de overheid.

De Jonge meldt: "Ik zal de broncode van onderdelen van het PGB2.0-systeem openbaar maken. Het betreft de broncode van de kern van het PGB2.0-systeem; ik heb niet de bevoegdheid alle broncode openbaar te maken. De delen van de broncode die ik openbaar kan maken, maak ik openbaar nadat een aantal aanbevelingen is opgevolgd en diverse toetsen zijn afgerond. Mijn verwachting is dat de broncode in de tweede helft van dit jaar openbaar gemaakt kan worden. Ik zal onderdelen van de broncode openbaar maken met alle rechten voorbehouden. Daarmee zal deze broncode niet beschikbaar komen voor hergebruik door derden en kwalificeert het niet als open source. Er gelden hiervoor wettelijke belemmeringen voor de overheid."

Bovendien is de kern van het PGB2.0-systeem volledig toegesneden op de uitvoering van de PGB en daarom acht De Jonge daarom de herbruikbaarheid van deze broncode voor IT-systemen in een andere context laag.

ICTU

Het ICTU PGB-team is onderdeel van de Tijdelijke Beheer- en Ontwikkelorganisatie (TBO) van het PGB2.0 systeem. De TBO wordt aangestuurd door het ministerie van VWS. De TBO organiseert naast het beheer van het systeem ook de doorontwikkeling van de pilotomgeving die overgedragen is door zorgverzekeraar DSW. Dit doet de TBO in samenspraak met de gebruikers: budgethouders, zorgverleners, de SVB, gemeenten en zorgkantoren.

Het gemeenschappelijk doel: met zorgvuldige stappen werken aan kwalitatief goede software die geschikt is voor landelijke invoering.

Lees meer details in de kamerbrief (pdf).

Door: Witold Kepinski

 

Terug naar nieuws overzicht
Software