Redactie - 11 mei 2019

Merendeel Nederlanders gelooft niet meer in volledige privacy in digitale tijdperk

Ondanks alle ophef over vele dataschandalen meent 57 procent van de Nederlandse internetgebruikers dat volledige privacy in het huidige digitale tijdperk onmogelijk is. Dit blijkt uit nieuw internationaal onderzoek van Kaspersky Lab. Wat verder opvalt, is dat 32 procent van de consumenten geld accepteert in ruil voor toegang van volstrekt onbekenden tot privé gegevens. 17 procent van de Nederlanders is bereid privacy op te offeren voor data om iets gratis te krijgen.

Delen van digitale transformatie 

Het lijkt erop dat veel consumenten de gevolgen onderschatten van het delen van digitale informatie. Het kortetermijndenken voor persoonlijk gewin kan tot grote en langdurige schade leiden. Regisseur James Gunn en acteur Kevin Hart hebben ervaren dat geposte tweets illustreren hoe het delen van online gegevens tot beschadigde reputaties of zelfs carrières leiden. Werkgevers doen ook steeds vaker een beroep op sociale media platforms om een idee te krijgen over potentiële kandidaten of huidige werknemers in een organisatie. Zo blijkt dat 37 procent van de werkgevers bepaalde sollicitanten uiteindelijk niet hebben aangenomen na een check op Facebook, Instagram of LinkedIn. 34 procent van de werkgevers heeft wel eens medewerkers terecht gewezen of ontslagen vanwege online content.

Stressgevoelens overgehouden

Ondanks dat consumenten nonchalant lijken te zijn, heeft 20 procent van de Nederlandse respondenten stressgevoelens overgehouden aan het online delen van persoonlijke gegevens. 17 procent van de respondenten heeft geld verloren en 24 procent ervaart last van spam en advertenties. Inmiddels beschermt 61 procent van de Nederlanders hun apparatuur, apps of privé gegevens met een wachtwoord. Uit angst voor cybercriminelen, maar volgens burgers ook om controle van de overheid buiten de deur te houden. 27 procent van de respondenten wijzigt regelmatig de privacy-instellingen van (mobiele) computers, diensten en apps. En iets meer dan een kwart van de internetgebruikers plakt de webcam af op apparatuur.

identiteitsfraude 

“Iedereen heeft recht op dataprivacy. Maar helaas zijn er meer dan genoeg voorbeelden die onderstrepen dat data alom misbruikt wordt. De datalek van hotelketen Marriott waarbij een flink aantal van de 500 miljoen gedupeerden te maken kregen met identiteitsfraude, of de kassa’s van winkelketen Forever 21 die creditcardgegevens openbaar hebben gemaakt. Het zijn praktijkvoorbeelden die grote impact hebben op ons dagelijks leven. Goede digitale hygiëne is van cruciaal belang. Dankzij de inzet van effectieve digitale beveiligingsoplossingen en praktische maatregelen kunnen dergelijke risico’s tot een minimum beperkt worden”, vertelt Martijn van Lom, General Manager Noord Europa bij Kaspersky Lab.

Meer informatie is beschikbaar op de officiële website van Kaspersky Lab.

DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW
Gamma 06/01/2025 t/m 12/01//2025 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!