Trump gaat gebruik Huawei hardware verbieden

15-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Trump gaat gebruik Huawei hardware verbieden

De Amerikaanse president Donald Trump gaat het gebruik van onder meer Huawei apparatuur aan banden leggen. Naar verwachting ondertekent de president deze week een decreet voor een verbod dergelijke hardware aan te schaffen.

Dit meldt Reuters op basis van drie anonieme bronnen die bekend zijn met de plannen. De Verenigde Staten (VS) waarschuwt al langer dat telecomapparatuur van Huawei door de Chinese overheid kan worden misbruik om Westerse doelen te bespioneren. Huawei en de Chinese overheid ontkennen de aantijgingen. De VS spoorden Westerse overheden actief aan apparatuur van Huawei niet te gebruiken in 5G-netwerken.

Geen specifieke bedrijven of landen genoemd

De VS legde in augustus 2018 het gebruik van apparatuur van zowel Huawei als ZTE door de Amerikaanse overheid al aan banden. Het nieuwe decreet dat naar verwachting deze week wordt getekend is breder en geldt voor alle Amerikaanse bedrijven. De bronnen van Reuters melden dat in het decreet geen specifieke bedrijven of landen worden genoemd.

Het decreet komt op een moment dat de relatie tussen de VS en China verder is verslechterd. De twee landen kondigde afgelopen week importtarieven aan voor elkaars producten, iets wat volgens de Amerikanen nodig is met het oog op de oneerlijke handelspraktijken van China.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware