Redactie - 15 mei 2019

Arrow ECS: cloud heeft nog steeds een enorme groeipotentie

Arrow ECS: cloud heeft nog steeds een enorme groeipotentie image

Als Bart van Rheenen, de managing director van Arrow ECS in de Benelux, aan het praten raakt over innovatie in de IT, dan is hij niet te stoppen. Allerlei mooie IoT-toepassingen passeren de revue. Hij trekt ook de conclusie dat ‘cloud’ een centrale rol speelt.

Tijdens het gesprek pakt Bart van Rheenen op een gegeven moment iets kleins uit de kast en begint te vertellen. “Onder het moederbedrijf Arrow Electronics valt behalve Arrow ECS ook Arrow Global Components. Daar distribueren ze componenten en sensoren. Dit device is tot stand gekomen door samenwerking van Arrow ECS, Arrow Intelligent Systems, Arrow Global Components en het Arrow IoT Team. Er zitten acht sensoren in: een microfoon, een drukmeter, een vochtigheidsgraadmeter, een lichtsterktemeter, een gyroscoop, een thermometer, een magnetometer en een versnellingsmeter. Daar bovenop zit software van Checkpoint om het te encrypten en een driver van Splunk. De gegevens die de sensoren meten, kun je omzetten in een app. Via het platform Arrow Connect is het met de no-code ontwikkelsoftware van WEM heel eenvoudig om die zelf te bouwen. Dat brengt Internet of Things echt dichtbij.”

Belevingswereld
Niet alleen partners maar ook zakelijke eindklanten luisterden de afgelopen tijd met interesse naar dezelfde uitleg van Van Rheenen en zijn collega’s over het kleine apparaatje. “Wij laten het zien en vragen mensen vervolgens om zelf na te denken over wat er mogelijk is. In een ziekenhuis zijn hier toepassingen mee te bedenken die de gezondheid van patiënten controleren. In de sport kun je er waardevolle data over je prestaties mee meten. Je kunt met de warmtesensor straatverlichting slim maken. Ook voor bijvoorbeeld het beheren van sluizen of het verschepen van machines kan dit waardevol zijn. Zo zijn er voor elke branche toepassingen denkbaar. Als je mensen op een creatieve manier aan het denken zet in hun specifieke belevingswereld, dan ontstaan er prachtige dingen. En het gaat echt niet om grote projecten voor enorme bedragen. Dit apparaatje, met alle sensoren, kost 45 euro en iedereen kan met het platform van het Amsterdamse bedrijf WEM binnen twee dagen een mooie app bouwen.”

Het toont ook duidelijk aan welke kant Arrow op wil. Het bedrijf spreekt de laatste jaren over ‘One Arrow’: de steeds nauwere samenwerking tussen de verschillende bedrijven die samen onder het moederbedrijf Arrow Electronics vallen. Behalve Arrow ECS en Arrow Global Components is daarin ook Arrow Intelligent Systems belangrijk, een bedrijf dat onder andere informatiezuilen, pinautomaten en in-flight entertainmentsystemen maakt. “Door die onderlinge samenwerking en door ons IoT-lab, een groot ontwikkelteam in Wenen, kunnen we echt prachtige innovatieve oplossingen neerzetten.”

Sneeuwkanon
Van Rheenen noemt een aantal voorbeelden van dat soort oplossingen. “In Duitsland hebben we een project gedaan waarbij we de skipistes in een wintersportgebied langer open konden houden. De sneeuwkanonnen stonden dankzij het plaatsen van sensoren op het juiste moment aan en uit. In de Verenigde Staten hebben we met IBM Watson koeien een sensor gegeven om te kunnen meten of ze wel aten en dronken. Je hebt daar boeren met vele tienduizenden koeien op reusachtig grote weilanden. Als je dan heel gericht iemand naar een zieke koe kunt sturen, is dat heel waardevol.”

In de toekomst is er nog veel meer mogelijk. “Ik heb laatst met iemand gesproken over the last mile bij het bezorgen van internetaankopen. Doordat mensen vaak niet thuis zijn, zit er in dat laatste stukje veel verspilling voor internet- en bezorgbedrijven. Daar heeft iemand een prachtige oplossing voor bedacht, waar eigenlijk alles op het gebied van IoT samenkomt.”

Groeipotentie cloud
Van Rheenen is enthousiast over de potentie van Internet of Things, maar ook van business intelligence en machine learning. Maar het centrale thema dat daarboven blijft hangen is cloud. Ook al praat het IT-kanaal daar al een jaar of tien over, we staan volgens Van Rheenen nog maar aan het begin van de ontwikkelingen. “Bij bijna elk bedrijf is cloud nog maar een relatief klein deel van de omzet. Het heeft nog steeds een enorme groeipotentie. Het kan bij veel bedrijven nog minimaal vijf keer zo groot worden. We staan nog maar aan het begin van de reis.”

“Eindklanten moeten nu de keuze gaan maken wat ze on premise en wat ze in een public of private cloud zetten”, vervolgt hij. “Ze moeten zich afvragen wat ze willen en wat ze ervoor terugkrijgen. Kies je bijvoorbeeld voor de hyperscalers of voor de specialisten? Bij eindklanten mist er vaak nog wel kennis om die keuzes te kunnen maken. Daar ligt een grote kans voor partners. Maar dan hebben ze wel goede mensen met een brede kennis van cloud nodig, niet slechts van één platform.”

Dat Arrow nog sterker in gaat zetten op de cloud mag geen verrassing heten. “We gaan ons cloudteam verder uitbreiden. We hebben een sterk platform staan, dus met nog meer goede mensen moet er voor ons nog veel groei mogelijk zijn. We zijn daarnaast ook met het Arrow Cloud Enablement Program begonnen, waarin we aan de hand van filmpjes op social media uitleg geven over alles wat met de cloud te maken heeft.”

Co-creatie
Zoals bij Arrow de divisies intern nauwer samenwerken en het bedrijf ook zijn leveranciers en partners nadrukkelijk opzoekt, zo is co-creatie in de hele IT belangrijker aan het worden, ziet ook Van Rheenen. “Ik merk dat heel duidelijk bij veel events. Daar zie je zowel nieuwe als meer traditionele leveranciers echt de samenwerking met elkaar zoeken. Bedrijven in ons portfolio zoals Nutanix, NVIDIA en Pure Storage doen onderling ook van alles samen. Voor ons is dat alleen maar prettig. Het versnelt alles.”

‘Five years out’ is de nieuwe pay-off van Arrow. Vijf jaar vooruit. Van Rheenen beseft dat zo’n uitspraak makkelijker gezegd dan waargemaakt is. “Maar als je naar het verleden kijkt, dan kunnen wij ook aantonen dat we voorop hebben gelopen. Iedereen heeft het nu bijvoorbeeld over de IT lifecycle en het recyclen van hardware. Wij zijn daar al tien jaar lang mee bezig.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!