Wouter Hoeffnagel - 16 mei 2019

'AIVD onderzoekt betrokkenheid van Huawei bij Chinese spionage in Nederland'

De AIVD onderzoekt mogelijke betrokkenheid van techbedrijf Huawei bij Chinese spionage in Nederland. Huawei zou een verborgen achterdeur naar klantgegevens van één van de grote telecomproviders in Nederland hebben.

Dit meldt de Volkskrant op basis van anonieme bronnen in de inlichtingenwereld. Om welke provider het gaat is onduidelijk. Een woordvoerder van Huawei ontkent in een reactie aan de krant dat het Chinese bedrijf medewerking verleent aan spionage. De AIVD wil tegenover de Volkskrant niet reageren. "We zeggen niet of het klopt of dat het niet klopt. We reageren sowieso nooit op vragen over mogelijk lopende onderzoeken", zegt een woordvoerder.

Huawei ligt al langer onder vuur; de Verenigde Staten waarschuwen al langer dat de Chinese overheid via apparatuur van het bedrijf Westerse doelen kunnen bespioneren. Bewijsmateriaal voor deze aantijgingen is nooit openbaar gemaakt. In verschillende landen wordt Huawei inmiddels geweerd uit projecten rond de aanleg van 5G-netwerken. In Nederland wordt nog onderzocht of betrokkenheid van Huawei bij dergelijke projecten veiligheidsrisico's oplevert. Zodra dit onderzoek is afgerond neemt het kabinet hierover een besluit.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!