Huawei werkt aan eigen Android-alternatief

22-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Huawei werkt aan eigen Android-alternatief

Huawei wil nog dit jaar een eigen alternatief voor het mobiele besturingssysteem Android lanceren. Het bedrijf bouwt hiermee zijn afhankelijkheid van Android-fabrikant Google af.

Dit meldt Richard Yu, CEO van Huawei, in een chatgesprek met verschillende media. Huawei werd eerder deze week door de Verenigde Staten (VS) op een zwarte lijst geplaatst waardoor het bedrijf geen handel meer mag drijven met Amerikaanse bedrijven, tenzij de Amerikaanse overheid hier expliciet toestemming voor geeft. Als onderdeel hiervan trok Google de Android-licentie van Huawei in, waardoor het bedrijf officiële Google-diensten niet langer kan aanbieden op toekomstige smartphones.

Tijdelijke ontheffing

De VS maakte gisteren al bekend dat Huawei tot augustus een ontheffing krijgt, waardoor het bedrijf tijdelijk toch componenten kan aanschaffen bij Amerikaanse leveranciers. Na deze periode geldt het verbod echter weer, waardoor dit voor het gebruik van Android op toekomstige apparaten geen uitkomst biedt.

Huawei wil dit probleem aanpakken door een eigen alternatief voor Android te lanceren. Alle Android-apps moeten uiteindelijk ook op dit nieuwe besturingssysteem werken. Yu verwacht dat het besturingssysteem in het najaar van 2019 gereed is, met uitloop tot de lente van 2020.

Terug naar nieuws overzicht