Hoe heeft Huawei Apple ingehaald op de krimpende smartphonemarkt?
24-05-2019 | door: Redactie

Hoe heeft Huawei Apple ingehaald op de krimpende smartphonemarkt?

Hoewel de smartphonemarkt wereldwijd 3,5% is gekrompen, vergroot Huawei het aantal verschepingen van smartphones met maar liefst 50% in Q1 dit jaar ten opzichte van vorig jaar Q1. De afgelopen zeven jaar stonden Samsung en Apple samen aan de top als de twee grootste smartphoneproducenten, Huawei brengt hier sinds kort flink verandering in. Samsung blijft nog steeds wereldwijd de marktleider, maar wordt nu gevolgd door Huawei, die Apple flink heeft ingehaald. Eén ding is zeker; we kunnen niet meer om Huawei heen. Daarbij is Huawei bijna dagelijks in het nieuws als het gaat om de spionage beschuldigingen tegen het technologiebedrijf. De groei van Huawei is dan ook zeker opvallend te noemen. Maar hoe kan Huawei groeien én Apple verslaan in de krimpende smartphone markt? Online winkelcentrum beslist.nl zocht het uit.

idc-smartphone-top5-q1-2019.jpg

Kijk maar eens rond op de smartphonemarkt en je ziet dat er een trend is bij alle producenten van smartphones om steeds duurder te worden. Momenteel zitten ook de iPhone en vele Android-telefoons nu in het bereik van duizend euro óf zelfs meer. ‘Vroeger’ was dit de prijs van een dure laptop of een MacBook. Online winkelcentrum beslist.nl vergeleek de gemiddelde smartphone prijzen van Apple in de afgelopen jaren. Hieruit blijkt dat de gemiddelde iPhone prijs sinds 2015 is gestegen met maar liefst 36% ten opzichte van 2018. Ook het iPhone instapmodel van 2018 is 14% duurder geworden in vergelijking met het goedkoopste toestel van drie jaar geleden. In 2018 introduceerde Apple de iPhone XR, een instapmodel met een lagere adviesprijs beginnend bij €859. Dit toestel is ongeveer vergelijkbaar met de Huawei Mate 20, echter is dit Huawei toestel zo’n zestig euro goedkoper met een adviesprijs van €799,-.

Wil je een ‘luxer’ toestel? Het high-end model van Huawei, de Huawei P20 Pro (128 GB) kostte bij de release €999,-. Hier tegenover staat de iPhone XS Max (64 GB) met een adviesprijs van €1.259,-. Apple is overduidelijk duurder met de XS Max terwijl het toestel van Huawei het dubbele aan opslagruimte heeft. In vergelijking met Huawei is Apple relatief duur. Dit terwijl een onderzoek van Statista heeft uitgewezen dat wereldwijd de gemiddelde aanschafprijs van een smartphone juist met 16% gedaald is, we zijn minder bereid om meer te betalen voor onze smartphone máár de smartphoneproducenten produceren wel steeds duurdere smartphones. De stijging van de smartphone prijzen van Apple kunnen bijdragen aan de daling van het marktaandeel van Apple.

Geen upgrades meer die de moeite waard zijn

De innovatie in smartphones heeft een plateau bereikt, baanbrekende upgraden blijven uit omdat de kwaliteit van smartphones momenteel al erg hoog is. Vóór de krimp in 2018 waren er opeenvolgende nieuwe releases van smartphones met belangrijke, nieuwe upgrades die de moeite waard waren: de jaarlijkse toename van schermgrootte, 4G en batterijefficiëntie tot zelfs een toevoeging van secundaire (zoom)camera's. Maar ook updates zoals biometrische identificatie-systemen en waterdichtheid. Maar nu de meeste mensen al de nieuwste functies op hun smartphones hebben, laten verschillende onderzoeken zien dat de consumenten langer vasthouden aan hun telefoons omdat ze meestal tevreden zijn met wat ze al bezitten. Smartphoneproducenten komen nu in 2019 met opvouwbare telefoons, waaronder Apple volgens de geruchten. Maar wie heeft er behoefte aan een opvouwbare telefoon? Laten we eerlijk zijn, we willen gewoon een batterij die lang meegaat en een geweldige camera om mooie foto’s te maken. De smartphones van voorgaande jaren hebben dat gewoon al, dus waarom zou je ook een nieuwe smartphone aanschaffen?

Apple dankt zijn populariteit voornamelijk aan zijn reputatie als innovatief merk, maar echte innovaties bleven uit in de nieuwe iPhone toestellen van de afgelopen jaren. Huawei heeft daarentegen wel consequent enorme vooruitgang geboekt bij elke smartphone release. Huawei heeft zwaar geïnvesteerd in de camera hardware waardoor deze top prestaties levert, zoals onder andere prachtige foto’s bij weinig licht. Hierdoor kan Huawei in tegenstelling tot Apple wél het publiek eraan toe zetten om hun smartphone te upgraden.

Meer informatie is beschikbaar op de website van Beslist.nl.

Door: Beslist.nl

Terug naar nieuws overzicht
Mobility