Radartechnologie maakt beveiliging nauwkeuriger en betrouwbaarder
28-05-2019

Radartechnologie maakt beveiliging nauwkeuriger en betrouwbaarder

Dat vleermuizen een zeer slecht gezichtsvermogen hebben, is eigenlijk een mythe. Sommige soorten beschikken zelfs over een zeer goed gezichtsvermogen. Wat er echt voor zorgt dat een vleermuis zo sterk is afgestemd op zijn omgeving, veilig een weg weet te navigeren door bossen en zich bewust is van andere objecten en dieren, is zeer geavanceerde echolocatie. Dankzij deze natuurlijke sonar kunnen vleermuizen zelfs in volledige duisternis hun omgeving 'zien' door de echo’s die terugkeren van hun hoge kreten. Radartechnologie gebruikt echolocatie op vergelijkbare wijze, om bewegende objecten te detecteren in situaties met weinig of geen licht.

Hoe radartechnologie te definiëren

Vaak geassocieerd met hightech militaire uitrusting, worden radarsystemen tegenwoordig ontwikkeld voor het versterken van commerciële beveiligingssystemen of toepassingen als weersvoorspellingen, monitoren van het verkeer en botspreventie in de lucht- en scheepvaart. Geïnspireerd door het gebruik in de auto-industrie – met name in autonome voertuigen – hebben beveiligingsbedrijven radar geïntegreerd in hun aanbod voor bewakingssystemen. Deze zogenaamde 'blinde' detectieapparatuur biedt nauwkeurige data met betrekking tot snelheid en de bewegingshoek van een object.

Een radarapparaat zendt signalen uit bestaande uit radiogolven. Omdat het objecten dus wel kan detecteren maar visueel niet kan definiëren, wordt het ‘blinde’ technologie genoemd. Wanneer de radiogolven een object raken, wordt het signaal teruggekaatst naar het radarapparaat waar het door een ontvanger wordt gedetecteerd. Hierdoor kan de technologie informatie geven over de positie van een object en de snelheid, grootte en rijrichting bepalen. Tegelijkertijd zorgt de informatie van de radar ervoor dat PTZ-camera’s het object automatisch kunnen volgen. Deze informatie kan verder helpen onderscheid te maken tussen mensen, dieren, voertuigen en andere objecten.

Voordelen van radardetectie

Technologieën die de noodzaak voor handmatige menselijke verificatie overbodig maken, kunnen organisaties helpen kosten te besparen. Door automatisch te kunnen detecteren dat iets een gebied is binnengekomen en te onderscheiden of het een echte dreiging is zonder beveiligingsteams erop af te sturen, worden kosten en middelen bespaard.

Bewegingsdetectie met radar onderscheidt zich van standaard bewegingsdetectie, omdat het veranderingen in elektromagnetische golven oppikt in plaats van pixels. Dit kan helpen het aantal valse alarmen te verminderen. Een manier om dit te begrijpen, is door te kijken naar wat een radar niet activeert, in plaats van wat een radar wel activeert. Het zal niet worden getriggerd door een kleine verandering in beeldpixels, zoals gebeurt bij een visuele camera wanneer lichten, een spinnenweb of een gevallen tak in het gezichtsveld komen. Het gaat om de radiogolven, die terugkaatsen naar de ontvanger van de radar.

Doordat het gevoeligheidsniveau bij radarproducten kan worden ingesteld om bijvoorbeeld alleen grotere objecten te detecteren, zal een alarm niet worden geactiveerd door een konijn, kat of door andere kleine dieren die door de perimeter lopen en geen bedreiging vormen. Radar zal ook geen echte dreiging missen, als de camera in een andere richting wordt gewezen of als een beveiligingsmedewerker even niet oplet. De technologie werkt als een extra detectielaag om visuele bewakingssystemen aan te vullen en te versterken, wat resulteert in een nauwkeuriger en betrouwbaarder beveiligingssysteem.

Een goed voorbeeld is het activeren van video-opname, zodra een indringer een perimeter heeft overschreden. Hierdoor worden alle bewegingen vastgelegd, maar wordt alleen een waarschuwing verstuurd als de indringer door een vooraf aangegeven specifiek gebied loopt. Het alarm waarschuwt andere apparaten in het netwerk en geeft beveiligingsteams live beelden van gebeurtenissen. Bovendien kunnen lichten en audio automatisch worden geactiveerd als een zone wordt betreden, waardoor indringers worden afgeschrikt en weten dat ze worden opgenomen.

Radartechnologie in de praktijk

Moderne radarbewakingssystemen werken goed in uitgestrekte gebieden met weinig activiteit. Winkels met grote buitenruimten (zoals magazijnen die vaak hun voorraad buiten opslaan en ‘s nachts gesloten zijn) kunnen baat hebben bij het toevoegen van radartechnologie aan hun bewakingssystemen. Want ook als de lichtomstandigheden slecht zijn, kan radar nog steeds objecten detecteren die het gebied passeren.

Ook in dit voorbeeld kan de data van de radar worden gebruikt om beveiligingsmaatregelen te activeren als de bedreiging reëel is. Radar kan een PTZ-camera volledig automatisch besturen, zodat de camera het gedetecteerde object blijft volgen. Schijnwerpers kunnen aangezet worden om de indringer af te schrikken en licht te bieden voor een betere beeldkwaliteit. Een bijbehorende luidspreker kan de indringer vertellen dat hij of zij in de gaten wordt gehouden. Naast de besparing op kosten - omdat de camera’s en lampen niet altijd aan staan en er geen bewaker op locatie hoeft te zijn – vermindert het ook de verliezen die gepaard gaan met de diefstal van de voorraad.

De toekomst van radarsystemen

'Blinde' technologieën zoals radar moeten worden gebruikt in combinatie met andere technologieën, bijvoorbeeld ter aanvulling op visuele en thermische videobewaking om het beveiligingssysteem te ondersteunen en te optimaliseren. Het is dan ook zeer interessant om te volgen hoe deze technologie verder zal worden geïntegreerd.

Door: Silke Stumvoll van Axis Communications

Terug naar nieuws overzicht