Een brug tussen traditionele en nieuwe technologie: eenvoudige migratie naar netwerkaudio
01-06-2019

Een brug tussen traditionele en nieuwe technologie: eenvoudige migratie naar netwerkaudio

Door de snelle technologische ontwikkelingen van vandaag zijn systemen vaak al verouderd op het moment dat ze worden geïnstalleerd. Om bij te blijven, moeten klanten hun systemen updaten of zelfs nieuwe hardware kopen. In dit artikel bekijken we hoe u de voordelen van netwerkaudio kunt benutten, zonder dat u uw huidige systeem hoeft te vervangen.

Wanneer het om grote systemen gaat, zoals commerciële audio-oplossingen, investeren bedrijven vaak een aanzienlijke som geld in apparatuur en installatie. Ze kunnen dus niet om de paar jaar een nieuw systeem kopen. Maar toch willen ze profiteren van de voordelen van efficiëntie en integratie met andere systemen die nieuw ontwikkelde technologieën bieden.

Voorbeelden van een dergelijke integratie zijn combinaties van audio met uw beveiligings-, toegangscontrole- of telefoonsysteem. Maakt u zich geen zorgen, u kunt veel bestaande audio-oplossingen behouden en toch de voordelen van netwerkaudio benutten. De audioproducten van Axis, de AXIS C8033 Network Audio Bridge en AXIS C8210 Network Audio Amplifier, zijn precies bedoeld voor een vlotte migratie van analoge naar netwerkaudio. Slim en eenvoudig zijn de sleutelwoorden van deze oplossingen.

Audio is overal

Mensen beseffen het vaak niet, maar audiosystemen zijn overal: wanneer klanten door een supermarkt lopen, horen ze gewoonlijk zachte achtergrondmuziek en af en toe aankondigingen over de nieuwste producten of aanbiedingen. In scholen kan informatie over de volgende vergadering of andere gebeurtenissen worden doorgegeven aan leerlingen en leraren. Audiosystemen zijn dan ook een geweldige manier om bijvoorbeeld uw verkoop te verbeteren, iets onder de aandacht te brengen, informatie te verzenden en uw gebouwen veilig te houden.

Door de technologische ontwikkelingen zijn vooral analoge systemen sneller verouderd. Niet elke organisatie heeft het budget en de middelen om regelmatig te investeren in nieuwe systemen. Met de Axis-producten voor eenvoudige migratie van analoge naar netwerkaudiosystemen kunnen organisaties hun eerdere investeringen beschermen en toch genieten van de voordelen van netwerkaudio.

Eén voordeel van netwerkaudio is bijvoorbeeld zonebeheer voor (live, geplande of getriggerde) aankondigingen en achtergrondmuziek. Met netwerkaudio is het bovendien eenvoudig om een schaalbare en flexibele, centraal beheerde oplossing te bouwen die met andere systemen kan worden geïntegreerd, zoals VoIP of netwerkcamera's.

Het voordeel van intelligente audio met een analoog systeem

De AXIS C8033 Network Audio Bridge is een combinatie van een audio-encoder en -decoder. Met dit product kunt u een analoge bron, zoals een microfoon of een noodknop, aansluiten op een digitaal systeem. Een andere mogelijkheid is om een digitale bron, zoals webradio, aan te sluiten op een analoog systeem.

De AXIS C8210 Network Audio Amplifier is een randapparaat dat elke passieve luidspreker transformeert tot een netwerkluidspreker. Afhankelijk van het benodigde geluidsdrukniveau kan de audioversterker tot acht passieve luidsprekers aansturen. Zo kan bijvoorbeeld in een school, met twee tot vier bestaande passieve luidsprekers in ieder klaslokaal, de audioversterker in het plafond van het lokaal worden geïnstalleerd om al deze luidsprekers als één zone in het systeem aan te sturen.

Beide producten beschikken (zoals alle netwerkluidsprekers van Axis) over AXIS Audio Player met mogelijkheden om MP3-bestanden te uploaden, afspeellijsten te maken of aankondigingen te plannen. Daarnaast gebruiken deze audioproducten PoE, wat betekent dat slechts één ethernetkabel nodig is voor voeding en connectiviteit. Ze beschikken ook over een SD-kaartsleuf om te voorzien in extra opslagruimte, bijvoorbeeld voor muziekafspeellijsten.

Nu steeds meer organisaties streven naar duurzaamheid, komen zowel de audiobridge als de audioversterker goed van pas. Ze zorgen immers voor een vlotte overgang naar netwerkaudio zonder dat de investering in bestaande audiohardware moet worden opgeofferd.

Dit was precies het geval bij de Zweedse retailketen Kjell & Company: de winkel had een volledig analoog systeem om interne content te streamen, zoals webradio. Om deze streams beter te kunnen beheren en te zorgen voor een kwalitatief gode verbinding in de winkels, werd besloten om over te stappen naar een systeem met netwerkapparaten en centraal beheer.

Investeren in een volledig nieuw audiosysteem was niet echt een optie en we hebben lang gezocht naar een netwerkoplossing, dat aan onze eisen voldeed op het gebied van flexibele software en centraal beheer. De audiobridge van Axis is geweldig omdat het ons de mogelijkheid biedt alle streams vanuit één interface te beheren. Daarnaast kunnen we hiermee probleemloos muziek streamen in al onze winkels", vertelt Erik Ljungdahl, IT Manager bij Kjell & Company.

De volledige use case van Kjell & Company lezen? Klik dan hier.

Door: Silke Stumvoll van Axis Communications

Terug naar nieuws overzicht