Techbedrijven uiten kritiek op GCHQ-plan voor inzage in versleutelde chatgesprekken

31-05-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Techbedrijven uiten kritiek op GCHQ-plan voor inzage in versleutelde chatgesprekken

Om inzage te krijgen in versleutelde berichten moeten berichtendiensten als WhatsApp en Telegram stiekem geheime agenten moeten toevoegen aan groepsgesprekken, zonder dat deelnemers hiervan iets merken. Het gaat hierbij zowel om chat- als spraakgesprekken. Dit wil althans de Britse inlichtingendienst GCHQ. Het plan krijgt felle kritiek van techbedrijven, waaronder Apple, Google, Microsoft en Facebook-dochter WhatsApp.

Versleuteling is inlichtingendiensten en overheden al langer een doorn in het oog. Bedrijven zijn wettelijk verplicht informatie te overhandigen aan de autoriteiten indien dit nodig is in het belang van nationale veiligheid. Techbedrijven stellen echter niet in staat te zijn de versleuteling van gebruikers te kunnen kraken en claimen hierdoor deze informatie niet te kunnen overhandigen.

Verzet

Al langer gaan er daarom stemmen op encryptie te verbieden of een verplichte backdoor te laten inbouwen in versleuteling. Deze plannen stuiten echter op verzet vanuit onder meer de techsector. De GCHQ gooit het nu over een andere boog en wil met haar plan kunnen meekijken in versleutelde encryptie van bepaalde groepsgesprekken, zonder hiervoor de versleuteling te hoeven kraken.

In een brief spreken 47 personen en organisaties zich uit tegen het plan. De brief is onder meer ondertekend door wetenschappers, belangenorganisaties en techbedrijven.

Terug naar nieuws overzicht
Security