Redactie - 01 juni 2019

Hyperscalers nemen in eerste kwartaal een kleine adempauze

Hyperscalers nemen in eerste kwartaal een kleine adempauze image

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat de capex van hyperscale operatos in het eerste kwartaal iets meer dan 26 miljard dollar bedroeg.

Het eerste kwartaal van vorig jaar werd gestimuleerd door Google's aankoop van onroerend goed in Manhattan, New York met een waarde van 2,4 miljard dollar. Exclusief dat uitzonderlijke item, lag de Q1-capex 2% lager dan in het eerste kwartaal van 2018. 

De hypersale bedrijven braken weer groeicijfers, met tien bedrijven die jaar op jaar groeiden en tien die een daling te zien gaven. In totaal bedroeg de capex voor de laatste vier kwartalen 116 miljard dollar, 22% hoger dan de voorgaande vier kwartalen. 

De top vijf hyperscalers in het eerste kwartaal waren Amazon, Google, Facebook, Microsoft en Apple.

De hyperscale gegevens zijn gebaseerd op analyse van de voetafdruk van capex en datacenter van de twintig grootste cloud- en internetdienstenbedrijven, waaronder de grootste operatoren in IaaS, PaaS, SaaS, search, sociale netwerken en e-commerce. Buiten de top vijf, omvatten andere vooraanstaande hyperscalete Alibaba, Tencent, IBM, JD.com en Baidu. Veel van de hyperscale capex gaat naar het bouwen, uitbreiden en uitrusten van enorme datacenters, die nu zijn gegroeid naar 458 locaties.

"Na de snelle groei naar nieuwe capex-hoogtepunten in 2018 hebben de hyperscale operators in het eerste kwartaal een kleine adempauze genomen," zegt John Dinsdale, een Chief Analyst bij Synergy Research Group. "Hoewel de Q1-capex iets daalde vanaf 2018, was het om het in context te plaatsen nog steeds 56% hoger dan in Q1 van 2017 en 81% hoger dan in 2016; en negen van de twintig hyperscale operatoren hebben hun Q1-capex gegroeid met groeicijfers met dubbele cijfers van jaar tot jaar. We verwachten dat de algehele capex-niveaus terugkomen in de rest van 2019. Dit blijft een spel van enorme schaal met enorme barrières voor bedrijven die zinvol willen concurreren met hyperscale bedrijven. "

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!