Wouter Hoeffnagel - 03 juni 2019

VS deelt toezicht op Amazon en Google op

VS deelt toezicht op Amazon en Google op image

Het toezicht op Amazon en Google wordt verdeeld over de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) en het Amerikaanse ministerie van Justitie. De overheidsinstanties willen hierdoor strenger toezicht kunnen houden op beide partijen.

Dit meldt de Washington Post op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de plannen. Het is niet duidelijk wat de directe aanleiding is om het toezicht op beide partijen op te splitsen. De maatregel is niet publiekelijk aangekondigd.

Machtsmisbruik

Het nieuws volgt kort nadat verschillende media meldden dat het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek start naar Google wegens mogelijk machtmisbruik. Dit onderzoek is volgens anonieme bronnen gericht op de wijze waarop Google eigen diensten promoot via zoekresultaten van zijn zoekmachine Google. Bedrijven als Yelp en TripAdvisory klaagden eerder dat Google hierbij eigen diensten bewust voorrang geeft ten opzichte van concurrenten.

Google wil tegenover Reuters niet reageren op de berichtgeving. Amazon, de FTC en het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben niet gereageerd op een verzoek van het persbureau om een reactie te geven.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!