Wouter Hoeffnagel - 04 juni 2019

EU wil uitleg van Apple over beschuldigingen van Spotify

Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, wil uitleg van Apple over de klachten van Spotify over machtsmisbruik. Op basis van deze uitleg bepaalt de Europese Commissie eventuele verdere stappen.

Begin mei werd bekend dat de Europese Commissie mogelijk onderzoek gaat doen naar potentieel machtsmisbruik door Apple. De directe aanleiding voor dit onderzoek is een klacht die Spotify heeft ingediend bij de Europese Commissie. Spotify stelt dat Apple op iPhones, iPads en iPods voorrang geeft aan zijn eigen muziekdienst en hierdoor concurrenten benadeeld. Zo zou Spotify 30% van zijn inkomsten die via de App Store worden gegenereerd moeten afstaan aan Apple, terwijl Apple's eigen muziekdienst dit tarief niet hoeft te betalen.

Apple is het niet eens met de kritiek van Spotify. In een eerdere reactie stelde het Amerikaanse techbedrijf dat Spotify van de voordelen van een gratis app wil profiteren, zonder daadwerkelijk gratis te zijn.

"We onderzoeken dit en hebben over de aantijgingen vragen gesteld in de markt, maar uiteraard ook aan Apple zelf. Zodra zij hierop reageren, weten we meer", zei Vestager tegen Reuters op de OECD conferentie.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!