Wouter Hoeffnagel - 05 juni 2019

Parlementair onderzoek naar ICT-problemen overheid

Een tijdelijke parlementaire onderzoekscommissie moet de ICT-problemen binnen de overheid gaan onderzoeken en in kaart brengen hoe dergelijke problemen in de toekomst kunnen worden voorkomen. Het parlementaire onderzoek moet de overheid meer grip geven op ICT-projecten.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor een motie van D66-kamerlid Kees Verhoeven voor het opstellen van de parlementaire onderzoekscommissie. Het initiatief wordt gesteund door Kamerleden Chris van Dam (CDA), Jan Middendorp (VVD) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks).

'Onvoldoende grip en kennis'

Verhoeven stelt in de motie dat de overheid onvoldoende grip en kennis heeft op ICT-projecten, dergelijke projecten onvoldoende bijstuurt en in zekere zin 'onmachtig' is. Een parlementair onderzoek gaat daarom onderzoeken hoe de overheid zijn grip op ICT kan verbeteren. Hierbij wordt onder meer onderzocht of een vaste Kamercommissie voor digitalisering moet worden opgezet, of er dat er in de Tweede Kamer op vaste momenten over digitale vraagstukken moet worden gedebatteerd.

De tijdelijke parlementaire onderzoekscommissie moet nog voor het zomerreces worden aangesteld. De commissie gaat onder meer hoorzittingen organiseren met deskundigen, wat vanaf september van start gaat. Het rapport van de commissie moet begin 2020 gereed zijn.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!