John de Mol daagt Facebook voor rechters wegens nepadvertenties

05-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

John de Mol daagt Facebook voor rechters wegens nepadvertenties

Zakenman en miljardair John de Mol sleept Facebook voor de rechter wegens valse bitcoin-advertenties waarbij zijn naam en foto wordt misbruikt. De Mol stelt dat Facebook niet tijdig maatregelen heeft genomen tegen deze advertenties en onvoldoende maatregelen heeft genomen om deze advertenties te voorkomen.

De zaak draait om frauduleuze advertenties waar bekende Nederlanders al langer mee worden geconfronteerd. Slachtoffers worden in de advertenties opgeroepen bitcoins te kopen of deel te nemen aan valse cryptocurrency gerelateerde bedrijven. De Mol wordt in verband gebracht met deze bedrijven, waarbij de suggestie wordt gewekt dat hij de bedrijven steunt of hierbij betrokken is.

Gegevens van adverteerder

De Mol wil niet alleen dat Facebook maatregelen neemt tegen de nepadvertenties, maar ook gegevens overhandigd over de plaatsers van deze advertenties. "De maatregelen die ik vraag, hou­den niet meer en niet minder in dan dat Facebook zich ogenblikkelijk houdt aan zijn eigen advertentie­beleid en niet in strijd handelt met de Nederlandse en Europese regel­geving", zegt De Mol tegenover Trouw over het kort geding.

Facebook zegt in een reactie begrip te hebben voor de frustratie van De Mol en andere getroffen bekende Nederlanders. Het bedrijf erkent dat huidige opsporingssystemen niet perfect zijn en zegt te werken aan nieuwe mogelijkheden om frauduleuze adverteerders te weren.

Terug naar nieuws overzicht