Wouter Hoeffnagel - 06 juni 2019

Europarlementariërs willen onderzoek naar impact techbedrijven op democratie

De Europese Commissie moet strenger toezicht houden op de impact die grote techbedrijven hebben op het democratisch proces. Leden van het Europees Parlement, maatschappelijke organisaties en de Transatlantic Commission on Election Integrity roepen voorzitter van de Europese Commissie Juncker op gecoördineerde Europese onderzoeken te starten naar de impact van techbedrijven om democratie.

Dit blijkt uit een brief die leden van het Europees Parlement, maatschappelijke organisaties en de Transatlantic Commission on Election Integrity naar Juncker hebben gestuurd. "We weten van digitale rechtenorganisatie Bits of Freedom dat het enkele dagen voor de Europese verkiezingen opvallend simpel was om vanuit Nederland Facebook advertenties in te kopen gericht op CDU en AFD aanhangers in Duitsland. Dit is een indicatie dat gemaakte beloftes niet hebben geleid tot voldoende verbeteringen", staat in de brief. "Tegelijkertijd heeft het bedrijf miljarden nepaccounts offline gehaald, en er gaat geen dag voorbij waarop geen nieuwe informatie naar buiten komt over malafide actoren die techplatformen misbruiken om democratie te ondermijnen. Realistisch gezien is er veel informatie die niet bekend is bij het publiek."

'Zelfregulering levert onvoldoende resultaat op'

De partijen concluderen dat:

  • zelfregulering onvoldoende resultaat oplevert;
  • nieuwe rapporten over nepaccounts, bots, het gebruik van deep fakes en andere uitdagingen dagelijks opduiken;
  • veel informatie over politieke advertenties, dataverzameling, micro-targeting, botnetwerken en gecoördineerde desinformatiecampagnes in handen is van techbedrijven en niet openbaar wordt gemaakt.

Om meer zicht te krijgen op deze bedrijven en hun impact op de democratie roepen de auteurs van de brief Europese Commissievoorzitter Juncker op gecoördineerde parlementaire onderzoeken in EU-lidstaten op te zetten. Dit maakt het mogelijk getuigen onder ede te verhoren en de werkwijze van techbedrijven te toetsen aan nationale wetgeving die per EU-lidstaat verschilt. Ook wordt in de brief gepleit voor het verbeteren van de verantwoordingsplicht.

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!