China verdeeld 5G-licenties over staatsbedrijven

09-06-2019 | door: Redactie

China verdeeld 5G-licenties over staatsbedrijven

China heeft de licenties voor een 5G-uitrol in haar land verdeeld. Zoals verwacht gaan die naar vier Chinese overheidsbedrijven.

Operatoren China Mobile, China Unicom en China Telecom samen met staatszender China Broadcasting Network Corporation krijgen een 5G-licentie. De vier partijen zijn allen in handen van de Chinese staat.

Lancering in 2020

De lancering voor hun netwerk staat gepland voor 2020. Al geeft China Mobile, de grootste van de drie operatoren, aan dat het eind september al in veertig Chinese steden 5G-diensten wil aanbieden, meldt Reuters. China wil 5G op grote schaal uitrollen om nieuwe technologie toe te laten, zoals zelfrijdende wagens.

De licentieverdeling is ook goed nieuws voor Huawei, dat 5G-apparatuur maakt. De telecomfabrikant kan in China haar technologie op grote schaal demonstreren. Al heeft de Chinese overheid al gezegd dat ook buitenlandse spelers, zoals Ericsson en Nokia, kunnen deelnemen aan de uitrol.

Canada veilt 5G-spectrum

Aan de andere kant van de Oceaan kondigt Canada overigens aan dat het bijkomend 5G-spectrum wil veilen. De veiling die volgend jaar van start gaat, wordt aangepast om hogere frequenties voor millimeter wave spectrum toe te voegen tegen 2021 en een nieuwe frequentie tegen 2022.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Hardware