IBM nestelt meer AI in Db2 database

08-06-2019 | door: Witold Kepinski

IBM nestelt meer AI in Db2 database

IBM heeft een upgrade aangekondigd in de Db2-database die is ontworpen om bedrijven in staat te stellen AI en data science toe te passen in hun databasebeheerprocessen om gemakkelijker kunstmatige intelligentie te bouwen in applicaties en krijg meer inzicht in hun gegevens.

Een van de vele verbeteringen in Db2 versie 11.5 is ingebouwde ondersteuning voor de ontwikkeling van gegevenswetenschap. Door middel van een reeks nieuw beschikbare stuurprogramma's voor meerdere open source programmeertalen en frameworks, zal het nu eenvoudiger zijn voor ontwikkelaars om machine learning-modellen te analyseren en te bouwen in applicaties die Db2 gebruiken. De uitbreidingen zijn ontworpen om Db2-ontwikkelaars gemakkelijker te helpen applicaties te schrijven die minder beheer vereisen, beter bestand zijn tegen uitval en de productiviteit helpen verbeteren.

"Tegenwoordig zijn de verwachtingen voor de database hoger", zegt Prasun Mahapatra , senior databasebeheerder bij Micro Focus, en een Db2-gebruiker. "Databases moeten slimmer zijn. Door Db2 uit te bouwen als de nieuwe AI-database kunnen gebruikers alles optimaliseren, van het gebruik van datastructuren, geheugen en schijf tot de meest complexe query's. En dankzij de toegang tot zo'n uitgebreide set Jupyter-notebooks kunnen mensen om hun Db2-ontwikkeling een kickstart te geven."

De ondersteunde talen omvatten Go, Ruby, Python, PHP, Java, Node.js, Sequelize. Daarnaast is er ondersteuning voor populaire frameworks zoals Visual Studio Code en Jupyter-notebook. De nieuwste stuurprogramma's en codevoorbeelden voor elk zijn nu beschikbaar op GitHub .

Ook nieuw in Db2 11.5 is de Augmented Data Explorer, een nieuwe natuurlijke taalzoekfunctie die is ontworpen om ontwikkelaars een traditionele, op een zoekmachine lijkende ervaring te bieden. Gebruikers kunnen vragen stellen aan Db2 en resultaten ontvangen in gegevensvisualisaties en samenvattingen geschreven in natuurlijke taal, voor eenvoudig begrip. Daarnaast is de tool, die is gecontaineriseerd voor eenvoudige implementatie en beheer, voorzien van dynamische visualisatie, die kan helpen bij het versnellen van de verkenning van datasets bij het bouwen van applicaties.

Naast deze voordelen kunnen Db2-gebruikers en ontwikkelaars profiteren van de nieuwe mogelijkheden in de Data Virtualization- technologie van IBM - die al beschikbaar is met IBM Cloud Private for Data. Datavirtualisatie is ontworpen om gebruikers in staat te stellen eenvoudig door verschillende gegevensbronnen te zoeken. Hiermee kunnen ontwikkelaars en gegevensingenieurs zich richten op ontwikkeling, waardoor de tijd die wordt besteed aan extract, transform en load (ETL) -processen die gepaard gaan met het verplaatsen van gegevens tot een minimum wordt beperkt. Db2 bevat nu ook BlockChain-ondersteuning waarmee applicatieontwikkelaars rechtstreeks gegevens uit een BlockChain kunnen ophalen en die gegevens kunnen combineren met andere gegevensbronnen voor analyses of dashboards.

De uitgebreide taalondersteuning en nieuwe mogelijkheden maken deel uit van een bredere strategie om de IBM Hybrid Data Management-portfolio van Db2-oplossingen verder te ontwikkelen in het tijdperk van AI. Omdat organisaties alert willen worden, zijn ze op zoek naar meer manieren om de dure en tijdrovende processen te verminderen die nodig zijn om gegevens gereed te maken voor analyse en schrijftoepassingen.

Gestroomlijnde portfolio / basis met gedeelde code

Met de toevoeging van Db2 11.5 heeft IBM de portfolio gestroomlijnd naar drie edities met dezelfde gemeenschappelijke codebasis: Db2, Db2 Standard en Db2 Advanced.

IBM Db2 is een gratis download voor proefversies en ontwikkelaars en is bedoeld voor een ontwikkelaar van één applicatie voor het ontwerpen, bouwen, testen en prototypen van applicaties voor implementatie op Db2-client- of serverplatforms. Deze editie bevat alle mogelijkheden van Db2 maar heeft specifieke hardwarebeperkingen.

Db2 Standard is ontworpen voor productiesystemen in middelgrote bedrijven en afdelingen binnen grote organisaties. Db2 Advanced is ontworpen voor middelgrote tot grote bedrijven en geoptimaliseerd voor transactionele en operationele analytische werkbelastingen. Db2 Advanced heeft geen computer- of opslagbeperkingen en kan worden geïmplementeerd op fysieke en virtuele servers. Het wordt geleverd als onderdeel van het IBM Hybrid Data Management Platform, waardoor beheerders eenvoudiger toegang hebben tot mogelijkheden buiten de transactiedatabase.

Omdat elke editie dezelfde gemeenschappelijke codebasis deelt, kunnen gebruikers eenvoudig upgraden en schalen van de no charge-editie naar Standaard en Geavanceerd, omdat hun behoeften veranderen. Voor bestaande Db2-clients kunnen alle licenties worden geconverteerd naar Db2 versie 11.5.

Bovendien beschikt Db2 11.5 over een bijgewerkte algemene SQL-engine waarmee gebruikers toegang hebben tot gegevens uit een groeiend aantal gegevensbronnen. Met Db2 11.5 hebben gebruikers bijvoorbeeld toegang tot gegevens van alle bestaande Db2-familie-aanbiedingen, waaronder IBM Db2 Warehouse, IBM Db2 Big SQL, IBM Integrated Analytics System en bestaande IBM PureData for Analytics (Netezza) -systemen. Daarnaast hebben Db2-gebruikers toegang tot Oracle, Teradata en Microsoft SQL Server, evenals tot nieuwe cloudbronnen zoals Amazon Redshift.

"De vooruitgang die we vandaag hebben geboekt bij Db2 weerspiegelt de groei van onze klanten en de versnelling van de AI-acceptatie die we allemaal verwachten", aldus Daniel Hernandez , vicepresident IBM Data en AI. "Niet langer een traditioneel systeem van record of datastore, de database is in snel tempo een apart onderdeel van de AI-strategie aan het worden, en Db2 is die AI-database."

Terug naar nieuws overzicht
Software