Storing bij overheid leidt tot onterecht uitgegeven visa's

11-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Storing bij overheid leidt tot onterecht uitgegeven visa's

Zestien personen hebben door een storing in een informatiesysteem ten onrechte een Nederlands visum gekregen. Het gaat om mensen die gesignaleerd stonden vanwege veelvoorkomende criminaliteit zoals inbraken en verkeersovertredingen. Negen van de zestien personen zijn nog niet getraceerd.

Dit meldt minister Grapperhaus aan de Tweede Kamer. De politie beschikt over een systeem dat automatisch in registers controleert of iemand een visum voor het Schengen-gebied toegewezen mag krijgen. Dit systeem is echter getroffen door een storing, waardoor sinds eind maart iedere aanvraag werd goedgekeurd.

Pas na twee maanden ontdekt

De problemen zijn ontstaan nadat bij een software-update iets fout ging, iets wat pas na twee maanden werd ontdekt. Handmatige controles van visumaanvragen tonen aan dat in zestien gevallen ten onrechte en visum is verstrekt. Twee van deze visa's zijn ingetrokken voordat deze personen naar Europa reisden. Vijf anderen werden bij de grens aangehouden. Van de overige negen visumaanvragers is onduidelijk waar zij zich bevinden; hun visum is alsnog ingetrokken.

De storing is nog niet verholpen. Totdat wel het geval is gaat de politie handmatig in registers controleren of visumaanvragers gesignaleerd staan.

Terug naar nieuws overzicht