China wil nationale veiligheid beschermen met nieuw systeem

11-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

China wil nationale veiligheid beschermen met nieuw systeem

China werkt aan een nieuw systeem om technologie-gerelateerde bedreigingen voor de Chinese nationale veiligheid te verminderen. Het systeem is bedoeld om belangrijke Chinese technologie beter te beschermen.

Dit meldt het Chinese Xinhau. De Chinese overheid heeft de National Development and Reform Commission gevraagd een nationaal technologisch security management systeem op te zetten. Dit is volgens de commissie nodig om 'nationale security risico's effectief te kunnen te voorkomen en elimineren'. Details over de maatregelen ontbreken vooralsnog.

Entity List

De Amerikaanse overheid plaatste in mei het Chinese techbedrijf Huawei op de Entity List, een zwarte lijst met bedrijven waarmee Amerikaanse organisaties geen handel mogen drijven. Deze maatregel is volgens de Verenigde Staten (VS) nodig om de Amerikaanse nationale veiligheid te beschermen. De VS is bang dat de Chinese overheid via apparatuur van Huawei doelen in de VS en andere Westerse landen kan afluisteren. Huawei en de Chinese overheid ontkennen dit.

Hu Xijin, hoofdredacteur van de Chinese staatskrant Global Times, noemt de komst van het nieuwe systeem 'een belangrijke stap om zijn systeem te verbeteren en een stap om op het Amerikaanse optreden te kunnen reageren'. Ook stelt de hoofdredacteur dat zodra het nieuwe systeem in werking is getreden, de export van bepaalde technologie naar de VS beter zal worden gereguleerd. De Global Times is onderdeel van de People's Daily, de officiële krant van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China en de Communistische Partij van China. 

Hu noemt geen bronnen. De hoofdredacteur van Global Times plaatst op Twitter echter vaker informatie over het buitenlandbeleid van China, waarbij doorgaans geen bronnen worden genoemd.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware