Japanse chipfabrikant levert geen componenten aan Chinese bedrijven op Entity List

11-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Japanse chipfabrikant levert geen componenten aan Chinese bedrijven op Entity List

Tokyo Electron, de op twee na grootste chipfabrikant ter wereld, levert geen componenten aan Chinese klanten die door de Verenigde Staten op de Entity List zijn geplaatst. Dit ondanks dat het bedrijf niet verplicht is zich aan de Amerikaanse wet te houden.

Dit zegt een senior manager van het bedrijf tegen Reuters, die anoniem wil blijven. "Het is cruciaal voor ons dat de Amerikaanse overheid en industrie ons ziet als een eerlijk bedrijf", zegt de manager. Hij wijst hierbij op de langdurige partnership tussen zijn bedrijf en Amerikaanse klanten; Tokyo Electron is sinds de jaren '60 actief als importeur van Amerikaanse apparatuur.

Ook andere fabrikant overweegt maatregelen

Reuters meldt daarnaast dat ook een andere Japanse chipfabrikant overweegt niet langer componenten te leveren aan Chinese bedrijven op de Entity List. "Dit gaat verder dan iets wat wij zelf kunnen besluiten", stelt een bron binnen deze fabrikant. Zowel de bron van Reuters als de fabrikant in kwestie worden niet bij naam genoemd.

Ook andere fabrikanten - die eveneens niet bij naam genoemd willen worden - houden de situatie scherp in de gaten. "We hebben geen specifieke instructies van het ministerie ontvangen", zegt één van de managers tegen het persbureau. "We zijn ons ervan bewust dat we grote problemen krijgen als we voordeel halen uit de Amerikaanse exportban om onze zaken met China uit te breiden."

Lees verder bij Reuters.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware