Google haalt productie versnelt weg uit China

13-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Google haalt productie versnelt weg uit China

Google versnelt een verhuizing van haar productie uit China naar andere landen. Met de maatregel ontloopt het bedrijf Amerikaanse invoertarieven en potentiële maatregelen die de Chinese overheid tegen Amerikaanse bedrijven.

Dit meldt Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Onder meer een deel van de productie van Nest thermostaten en serverhardware wordt naar andere landen verplaatst. De productie van veel moederborden bedoeld voor datacenters in de VS zijn al verplaatst naar Taiwan. De productie van de Nest thermostaten verhuist deels naar Taiwan en Maleisië.

Conflict tussen VS en China

De Verenigde Staten (VS) en China zijn al enige tijd in een conflict verwikkeld. De VS plaatste eerder het Chinese bedrijf Huawei op een zwarte lijst, waardoor Amerikaanse bedrijven geen handel meer mogen drijven met China. De vrees bestaat dat de Chinese overheid met tegenmaatregelen tegen Amerikaanse bedrijven komt.

Google neemt nu dus maatregelen om de impact van deze eventuele tegenmaatregelen te verkleinen en daarnaast Amerikaanse importtarieven op producten uit China te omzeilen. Andere bedrijven blijven echter vooralsnog volop in China produceren, waaronder Apple. Wel heeft Apple-partner Foxconn Technology Group eerder laten weten over voldoende productiecapaciteit te beschikken om indien nodig alle iPhones gericht op de Amerikaanse markt buiten China te produceren.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware