Huawei bereidt uitrol eigen Android-alternatief voor

15-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Huawei bereidt uitrol eigen Android-alternatief voor

Huawei bereidt zich voor op de lancering van Hongmeng OS, een mobiel besturingssysteem dat door Huawei in eigen beheer is ontwikkeld. Hongmeng moet een alternatief bieden voor het besturingssysteem Android van het Amerikaanse bedrijf Google.

Dit heeft Andrew Williamson, hoofd PR en communicatie bij Huawei, bekend gemaakt in een interview met Reuters. Huawei werd in mei door de Amerikaanse overheid op de Entity List geplaatst. Amerikaanse bedrijven mogen geen handel drijven met bedrijven die op deze zwarte lijst zijn opgenomen.

Android-licentie

Als onderdeel van deze maatregel trok Google de Android-licentie van Huawei in. Het intrekken van deze licentie betekent dat Huawei alleen nog gebruik kan maken van de open source-variant van Android. Deze biedt minder mogelijkheden en onder meer geen toegang tot Google-apps als de Play Store, Gmail en YouTube. Huawei kan wel de gratis open source versie van Android blijven gebruiken.

Met Hongmeng biedt Huawei een alternatief voor Android. Dit mobiele besturingssysteem is naar verluid al enkele jaren in ontwikkeling en zou nu worden voorbereid om uitgerold te worden. Williamson stelt dat indien de huidige spanning tussen China en de Verenigde Staten uitmondt in een breedschalige handelsoorlog, Hongmeng binnen enkele maanden gereed is.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility