Redactie - 15 juni 2019

Axis praat over AI en vertrouwen

Axis praat over AI en vertrouwen image

Axis Communications, wereldwijd marktleider in netwerk security camera’s, hield donderdag in Maarssen haar jaarlijkse Nederlandse partnersummit. Daar werd eens te meer duidelijk dat het bedrijf veel meer is dan alleen een leverancier van camera’s

Voor het event echt begon gaf Edwin Roobol (Regional Director Middle Europe) al trots een rondleiding langs de stands van Axis’ technologiepartners. Hij stond onder andere stil bij Sorama en Sound Intelligence. Op die stand werd een oplossing voor agressiedetectie gedemonstreerd. Die herkent agressief stemgeluid, net als geweerschoten of brekend glas zodat er snel hulp ingezet kan worden. De oplossing wordt steeds beter doordat het systeem leert over geluiden door middel van Machine Learning, een onderdeel van Artificial Intelligence. Die twee termen zouden tijdens de partnersummit nog veel vaker langskomen

Samenwerking

Maar eerst keek Axis terug op haar eigen verleden. Het bedrijf dat ooit print servers leverde werd een trendzetter op het gebied van IP-camera’s. De geschiedenis van Axis wordt onder andere gekenmerkt door samenwerking. Zo besloot het tien jaar geleden om met concurrerende bedrijven Sony en Bosch een open industriestandaard vast te stellen. Het werkt bovendien veel en nauw samen met technologiepartners en vooral ook met partners die eindklanten bedienen, zoals system integrators. “We hebben altijd voor honderd procent indirect gewerkt. Fijn en duidelijk voor iedereen”, aldus Jeroen Kouwenhoven (Enterprise Solutions en Eco System Manager).

Ook het woord vertrouwen liep als een rode draad door de dag. “Wij verkopen vertrouwen. Klanten gaan ervan uit dat de beelden die ze nodig hebben er ook gewoon altijd zijn”, zei Kouwenhoven. Cybersecurity kan daar een bedreiging voor zijn, en dat was dan ook een thema dat uitgebreid aan bod kwam. Axis vertelde hoe het zijn producten beschermt tegen criminaliteit. Ook voor privacybescherming heeft het allerlei nieuwe opties.

Realistisch beeld

Maar het grote centrale thema van de dag was Artificial Intelligence (AI). Axis koos er daarbij heel bewust voor om geen utopie te schetsen, maar ook geen dystopie. Er kwam een realistisch beeld van zowel de mogelijkheden als de onmogelijkheden van AI. Dat gebeurde met name via gastspreker Eric Postma, Artificial Intelligence Researcher bij de Tilburg University. “Ik wil jullie enthousiast maken over de mogelijkheden, maar ook een beetje ontnuchteren”, begon hij zijn verhaal.

Want het beeld van robots die slimmer worden dan de mensheid strookt nog totaal niet met de realiteit, zo liet Postma weten. Hij zette eerst de geschiedenis van Artificial Intelligence uiteen en vertelde daarbij enthousiast over de progressie die in het tijdperk van Machine Learning wordt geboekt. Maar hij gaf ook belangrijke nuances. “Facebook is erin geslaagd om een systeem in een goede zin te laten beschrijven wat er op een foto staat. Dat is voor AI begrippen een doorbraak. Maar kun je daarmee zeggen dat het systeem het plaatje ook echt begrijpt? Nee, natuurlijk niet.”

Echte Wereld

“Gebeurtenissen zoals het winnen van een partij schaken of Go krijgen veel aandacht, maar ze vinden plaats in gesloten werelden”, vervolgde hij. “Natuurlijk zijn er ook voorbeelden uit de praktijk die als doorbraken gelden. Zoals dat AI er net zo goed of zelfs beter in slaagt dan een patholoog om bepaalde soorten huidkanker te ontdekken. Maar ook daarbij gaat het om het herkennen van één beeld. De echte wereld is veel complexer. Er gebeurt heel veel op dit gebied, maar dat heeft niets te maken met computers die de wereld overnemen.


Axis staat er op dezelfde nuchtere manier in. Het schrikbeeld is de hype rond video analytics, vele jaren geleden, die niet waargemaakt kon worden. “Er wordt veel over AI geroepen, maar we willen zeker niet te snel gaan”, zei Edwin Beerentemfel (Manager Business Development Middle Europe). “Maar wees gerust, de use cases ontstaan. We zijn er nadrukkelijk mee bezig.”

Nieuwe generatie chips

Dat komt onder meer tot uiting in de lancering van ARTPEC 7, de nieuwe generatie chips van Axis. Roobol gaf daar tijdens de lunch nog wat meer uitleg over. “We onderscheiden ons al lange tijd met onze eigen chipsetontwikkeling. Ondertussen werken we al aan versies 8 en 9. De nieuwe functionaliteiten van versie 7 zijn meer rekenkracht en daardoor meer mogelijkheden om Artificial Intelligence naar de edge te brengen. De use cases blijven daarbij voor ons het belangrijkste. Een ander voordeel van ARTPEC 7 is de verbeterde beeldkwaliteit. Met Lightfinder 2.0 kunnen in het donker zelfs goede kleurenbeelden worden verkregen. Het is al met al een hardwareplatform dat veel voordelen biedt voor de markt.”

De mogelijkheden met AI zijn volgens Roobol goed te zien bij Citilog, een specialist in intelligente real-time videomonitoringsoplossingen voor veiligheid in verkeer en transport en onderdeel van de Axis-groep. “We hebben de automatische detectie van incidenten op snelwegen en in tunnels kunnen verbeteren door samen onze camerasystemen te verreiken met Machine Learning. Het aantal ‘false positives’ was daarvoor nog heel hoog en is nu vele malen kleiner geworden.”

Partners

Daarnaast vindt Roobol ook cybersecurity een cruciaal thema. “ARTPEC 7 is daar mede voor ontworpen. Je kunt ermee snel firmware laden en patches doen. Maar bij cybersecurity spelen onze partners ook een cruciale rol. Die moeten met de klanten naar het netwerkdesign kijken en een strategie voor patchmanagement hebben. Ook daarin zijn partners voor ons dus heel belangrijk.”

Want samenwerken met partners zit diep in het DNA van Axis, besloot Roobol. “Als iemand ons vraagt om een project rechtstreeks te doen, ook al is het een hele grote, zeggen we altijd ‘nee’. We hebben een heel mooi partnerkanaal, met zowel traditionele partners als specialisten op het gebied van bijvoorbeeld Internet of Things.”

Door: Johan van Leeuwen

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!