Redactie - 17 juni 2019

Een toekomstbestendige IT-infrastructuur: wat u moet weten om bij te blijven

Of het nu online of offline is: er is een enorme beweging zichtbaar waarbij data structureel wordt ingezet om efficiënter te werken en de klanttevredenheid te verhogen. De IT-infrastructuur moet daarop zijn voorbereid. Wat moet u weten om bij te blijven en uw data voor u te laten werken? In dit blog vertellen we meer over hoe u uw IT-infrastructuur kunt optimaliseren om te profiteren van de mogelijkheden die data biedt.

Vergeleken met 10 of 15 jaar geleden zijn er nu ongekende mogelijkheden om data te verzamelen, bewerken en analyseren. Productieprocessen kunnen daardoor beter worden gemonitord en geoptimaliseerd. Webwinkels kunnen hun aanbod volledig toespitsen op de wensen van gebruikers of bezoekers - terwijl ze tegelijkertijd veel beter voorraden kunnen managen. En in dienstverlenende sectoren wordt data gebruikt om bijvoorbeeld de detachering van professionals zo efficiënt mogelijk in te richten.

Wendbaarheid inbouwen

Ondernemers willen snel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. De IT-infrastructuur moet dat mogelijk maken en moet daarom wendbaar zijn. Dat kan niet als aanpassingen in de IT-infrastructuur maanden duren om te implementeren. De concurrentie slaapt niet en als deze nét wat sneller is, is de kans op de primeur bij een nieuwe innovatie, of het genereren van nieuwe business, verkeken.

Om die wendbaarheid en snelheid in de IT-infrastructuur te integreren zijn twee zaken essentieel: overcapaciteit of de mogelijkheid om snel op te schalen. Dit mag uiteraard geen zware wissel trekken op beschikbare budgetten, waardoor een on demand of as-a-service model een aantrekkelijke optie is. Daarbij staat buffercapaciteit on demand beschikbaar tegen flexibele voorwaarden en groeien de mogelijkheden mee met de stand van de techniek.

Cloud computing kan daarbij een rol spelen. Maar er moet goed worden nagedacht waar het voor wordt ingezet. Voor het tijdelijk opschalen van resources kan het qua kosten een interessante optie zijn. Het intensief gebruiken van high performance storage in de cloud kan echter kostbaar zijn als het om grote volumes gaat, waardoor het in het OPEX-model vaak goedkoper is om storage on-premise te hebben, dicht bij de compute layer.

Grip, snelheid en flexibiliteit

Een optimale IT-infrastructuur die is ingericht op data-analyse, houdt daarom met een aantal zaken rekening. Zo doet de plek waar de data wordt verzameld er toe: als het gaat om meerdere productielocaties is het verstandig om de eerste bewerking van die data daar plaats te laten vinden (edge computing), voordat deze data on-premise of in een datacenter wordt geaggregeerd.

De storage oplossingen die hierbij nodig zijn moeten goede prestaties leveren en grote capaciteit hebben. Ook de kosten en latency zijn belangrijk: technieken zoals deduplicatie en compressie helpen daarbij, ook voor de benodigde buffercapaciteit. Hoewel een hybride storage oplossing kostentechnisch interessant lijkt, wordt er fors ingeleverd op prestaties. All-flash storage is vele malen sneller, verbruikt minder energie en rackruimte en is bovendien toekomstbestendig. Het is daarom veel slimmer om in all-flash storage te investeren als onderdeel van een wendbare IT-infrastructuur dan in een andere vorm van storage. Grip, snelheid en flexibiliteit komen in all-flash samen.

Het doel en de middelen

Maar voor alles is het heel belangrijk om eerst te bepalen wat de doelstellingen zijn. Welke strategie wordt nagestreefd met de data? Zodra dat helder is, is het verstandig om te gaan praten met een vertrouwde IT-partner. Deze kan adviseren over de infrastructurele benodigdheden, en of het zinvol is om zelf zaken aan te schaffen of een platform als een service af te nemen.

Wie digitaal wil transformeren kan niet meer om het belang van data heen. Het opent nieuwe wegen voor je organisatie. Een goede en betrouwbare IT-infrastructuur is belangrijker dan ooit in de digitale economie. Wij helpen u om de basis te leggen voor uw eigen succesverhaal. Met een innovatieve en toekomstbestendige infrastructuur, die past bij die ambities van uw organisatie.

Meer weten? Lees het e-book De noodzaak van een krachtige IT-infrastructuur bij digitale transformatie die samen met Huawei (een groot international met maar liefst 80.000 medewerkers op R&D) is ontwikkeld. Hierin worden de essentiële stappen gedeeld voor een geslaagde toekomststrategie van uw IT omgeving. 

U kunt het ebook hier gratis downloaden.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!