Politie investeert 400.000 euro in achterhaalde app

17-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Politie investeert 400.000 euro in achterhaalde app

De politie blijkt 400.000 euro te hebben geïnvesteerd in een app die na realisatie achterhaald bleek te zijn. Het gaat om een app waarmee burgers hun locatie eenvoudig kunnen doorgeven aan de 112-meldkamer.

RTL Nieuws meldt op basis van documenten die het heeft verkregen op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob) dat de app begin 2017 geïntroduceerd moest worden om hulpdiensten in staat te stellen de locatie van bellers sneller te achterhalen. Het project verliep echter niet volgens planning; de ontwikkeling zou vier maanden in beslag nemen, maar deze deadline moest meerdere malen worden verlegd.

Advanced mobile location

Begin 2018 werd advanced mobile locatie (AML) ingevoerd voor 112. Deze techniek zorgt dat smartphone automatisch hun locatie doorgeven indien het alarmnummer wordt gebeld. De technologie maakt de ontwikkeling van de 112-app grotendeels overbodig.

Opvallend is dat TNO in 2016 al aan de bel trok over de nadelen van een app voor het delen van locaties. Zo gebruiken buitenlandse hulpdiensten al sinds 2016 AML. De 112-app gaat overigens niet de prullenbak in; op dit moment wordt onderzocht of extra functionaliteiten kunnen worden toegevoegd om de waarde van de app te vergroten.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility