EU: 'Russisch nepnieuws rond Europese verkiezingen'

17-06-2019

EU: 'Russisch nepnieuws rond Europese verkiezingen'

'Russische bronnen' hebben gepoogd de Europese verkiezingen te beïnvloeden. Hiervoor zijn onder meer desinformatie, wat vaak nepnieuws wordt genoemd, zijn verspreid op social media, met als doel de legitimiteit van de Europese Unie (EU) te ondermijnen.

Dit stelt de Europese Unie in een rapport dat ingaat op de ontwikkelingen op het gebied van desinformatie. In de dagen voor de Europese verkiezingen, die in mei werden georganiseerd, zijn op Facebook ongeveer 600 groepen geïdentificeerd die actief nepnieuws verspreidden. Gezamenlijk hadden de pagina's van deze groepen ongeveer 763 miljoen views. De groepen richtte zich op verschillende EU-lidstaten, waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. De EU heeft geen bewijs gevonden voor directe banden tussen de groepen in kwestie en de Russische overheid. Wel spreekt het rapport over 'Russische bronnen'.

De EU adviseert in het rapport verschillende maatregelen te nemen om desinformatie te bestrijden. Zo wil de EU de digitale geletterdheid van Europeanen verbeteren en sociale media verplichten meer actie te ondernemen tegen nepnieuws. Ook moet duidelijker worden gecommuniceerd over het beleid van de Europese Unie om tegenwicht te bieden aan nepnieuws. Daarnaast moet meer capaciteit beschikbaar komen om desinformatie actief te bestrijden.

Terug naar nieuws overzicht