Broadcom: 'Winst valt lager uit door Huawei-ban'

18-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Broadcom: 'Winst valt lager uit door Huawei-ban'

Op de beurzen is negatief gereageerd op de winstwaarschuwing van Broadcom. De chipfabrikant waarschuwde dat zijn omzet door het verbod handel te drijven met Huawei dit jaar naar verwachting twee miljard dollar lager uitvalt.

Broadcom geeft de waarschuwing af als onderdeel van zijn financiƫle resultaten over het tweede kwartaal. Het bedrijf zag de koers van zijn aandelen na het nieuws met 8,6% dalen, waardoor het bedrijf ruim 9 miljard dollar aan waarde verloor. Broadcom is van oorsprong een Aziatisch bedrijf, maar is tegenwoordig gevestigd in de Verenigde Staten en genoteerd aan Amerikaanse beurzen. Andere Amerikaanse chipfabrikanten zagen de koers van hun aandelen eveneens dalen, allen met 1,5% tot 3%. Ook de koers van Europese fabrikanten als STMicroelectronics, Infineon en AMS daalde.

Lobbyen

Reuters meldde gisteren op basis van anonieme bronnen dat verschillende grote chipfabrikanten lobbyen om de Amerikaanse sancties tegen Huawei te laten versoepelen. Onder meer vertegenwoordigers van Intel en Qualcomm zouden achter de schermen druk uitoefenen op de Amerikaanse overheid. De bedrijven wijzen onder meer op de financiƫle schade die de sancties bij Amerikaanse bedrijven aanrichten. Zo investeerde Huawei in 2018 11 miljard dollar in componenten die zijn geproduceerd door Amerikaanse bedrijven.

Ren Zhengfei, CEO van Huawei, maakt gisteren bekend dat de Amerikaanse sancties het bedrijf harder raken dan verwacht. Huawei verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar met 30 miljard dollar.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware