Smart2IT krijgt investering van Oost NL en Kairos

19-06-2019 | door: Redactie

Smart2IT krijgt investering van Oost NL en Kairos

Het Hengelose Smart2IT brengt met haar software woningen en trainingen virtueel tot leven. Deze software-oplossingen maken het voor bedrijven relatief eenvoudig om 3D-visualisatie, Augmented Reality en Virtual Reality (AR/VR) in te zetten. Met een recente investering van Oost NL vanuit het Innovatiefonds Overijssel en Kairos Innovation kan Smart2IT verder en sneller doorgroeien. De snellere groei zal gerealiseerd worden door een toename van het aantal licenties voor Innobrix en de lancering van een nieuw platform voor Virtual Reality trainingen. Smart2IT zal hierdoor in vier jaar tijd van 15 naar 36 werknemers groeien.

Sander Martinec, CEO van Smart2IT, is blij met de investering van Kairos Innovation en Oost NL: “De investering geeft ons nog meer vertrouwen in de toekomst en we hebben er twee betrokken aandeelhouders bij. Met deze financiële boost en de extra beschikbare know-how kan onze organisatie verder groeien en sneller commercieel uitrollen. De snellere groei zal voornamelijk gerealiseerd worden door de toename van het aantal licenties voor Innobrix en de lancering van een nieuw platform voor Virtual Reality trainingen”.

Virtual Reality

Smart2IT ontwikkelde twee nieuwe producten, Innobrix en eyeQ. “Met Innobrix vertalen we bouwtekeningen naar een interactieve virtuele woning waardoor de woningbouw in staat is de consument te betrekken in het bouwproces”, legt Martinec uit. “Nu moeten mensen het vaak nog doen met papier. Met Innobrix brengen wij de woning tot leven.” Het is niet alleen leuk voor de consumenten om virtueel rond te lopen in hun nieuwe huis, het levert ook voordelen op voor de bouw. De keuzes van consumenten worden met de Innobrix software gekoppeld aan REVIT – het meest gebruikte ontwerpprogramma in de bouw- en installatiebranche – en vanuit dit programma wordt richting gegeven aan de bouw van de woning. Na oplevering hoeft er minder verbouwd te worden als vooraf beter is nagedacht over de plaatsing van bijvoorbeeld binnenmuren.

Met eyeQ richt Smart2IT zich op een ander toepassingsgebied, maar heeft de technologische basis overeenkomsten met Innobrix. Gaston Smit, CTO en co-founder van Smart2IT legt uit: "eyeQ is een SAAS (Software As A Service) platform waarmee een organisatie zelf trainingen in Virtual Reality kan samenstellen en aanbieden aan haar medewerkers. Mede dankzij het groeigeld van onze nieuwe aandeelhouders zullen we het platform doorontwikkelen tot een full XR-oplossing, waarin ook trainingen op basis van Augmented Reality kunnen worden samengesteld". Deze moderne wijze van trainen en e-learning kan leiden tot beter opgeleid personeel, een veiligere werkomgeving en minder ongelukken op de werkvloer.

Binding in de regio

Oost NL ondersteunde Smart2IT al eerder met twee Innovatiekredieten en investeert nu vanuit het Innovatiefonds Overijssel in Smart2IT. Sebastiaan Vervest, investment manager Tech van de business unit Capital bij Oost NL ziet de potentie van de startup. “De software-oplossingen van Smart2IT maken het mogelijk dat andere bedrijven eenvoudig met AR/VR-toepassingen aan de slag kunnen. Daarmee levert het bedrijf een bijdrage aan een innovatieve samenleving en omarmt hiermee een nieuwe technologie. Bovendien zorgt het bedrijf voor werkgelegenheid en blijft onze regio aantrekkelijk voor technisch talent.” Smart2IT onderhoudt goede banden met kennisinstellingen in de regio. Zo zijn via Universiteit Twente en Saxion Hogeschool meerdere (onderzoek)stagairs werkzaam.

Oost NL bracht Smart2IT in contact met Kairos Innovation, onderdeel van de Hemmink Groep uit Zwolle. Sander Polman, investment director van Kairos: “Wij zijn onder de indruk van de producten van Smart2IT en verwachten dat virtual en augmented reality een belangrijke rol gaan spelen bij het oplossen van tal van uitdagingen. Onder andere in de bouw- en installatiebranche. Denk bijvoorbeeld aan het toenemende tekort van technisch personeel en aan het terugdringen van faalkosten”.

Terug naar nieuws overzicht
Software