VN roept op tot verbod op verkoop en gebruik surveillancesoftware

20-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

VN roept op tot verbod op verkoop en gebruik surveillancesoftware

Leg de verkoop en het gebruik van surveillancesoftware aan banden totdat duidelijke regelgeving is opgesteld om misbruik door overheden tegen te gaan. Deze oproep doet de Verenigde Naties, die vreest dat overheden de software inzetten om tegenstanders en critici te bespioneren.

Dit meldt Reuters. Deze aanbevelingen doet de speciale VN-rapporteur over vrijheid van meningsuiting David Kaye, die hierover een rapport heeft gestuurd naar de Human Rights Council van de VN. Kaye zegt gedetailleerde getuigenissen te hebben verzameld over misbruik van spionagesoftware ontwikkeld door private partijen door overheden.

Nauwelijks overheidstoezicht

"Surveillance van specifieke individuen - vaak journalisten, activisten, oppositieleden, critici en anderen die hun recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenen - leidt tot willekeurige opsluiting, in sommige gevallen marteling en mogelijke buitengerechtelijke executies", schrijft Kaye in het rapport. Van overheidstoezicht op de handel in spyware is volgens de VN-rapporteur op dit moment nauwelijks spraken.

Kaye roept daarom op per direct de export, verkoop, overdracht, gebruik of het onderhoud van privaat ontwikkelde surveillancetools aan banden te leggen. Pas als voldoende veiligheidsmechanismen zijn opgezet die voldoen aan de mensenrechten kan het gebruik van dergelijke software worden toegestaan, stelt de VN-rapporteur.

Pegasys en FinSpy

Als voorbeeld wordt de Pegasus spyware van het Israëlische bedrijf NSO Group genoemd. Deze software is volgens het rapport van Kaye gebruikt om individuen in 45 landen aan te vallen. Een ander voorbeeld is FinSpy (ook bekend als FinFisher) van het Duits-Britse Gamma Group.

Terug naar nieuws overzicht
Software