Aandeelhouders: 'Alphabet moet zich opsplitsen'

21-06-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Aandeelhouders: 'Alphabet moet zich opsplitsen'

Een groep activistische aandeelhouders zet Google's moederbedrijf Alphabet verder onder druk om zichzelf op te splitsen. De aandeelhouders willen dat Alphabet deze maatregel zelf neemt en vrezen dat als dit besluit te lang uitblijft, het bedrijf wordt opgebroken door toezichthouders.

De aandeelhouders hebben zich verenigd in SumOfUs en uiten hun zorgen over de toenemende aandacht vanuit de Amerikaanse en Europese overheden voor de marktpositie van Alphabet, met als doel monopolies tegen te gaan. "Wij zijn van mening dat aandeelhouders meer waarde kunnen halen uit een vrijwillige strategie om de omvang van het bedrijf te reduceren, dan door een gedwongen verkoop van bezittingen onder druk van regelgevers", citeert Reuters uit het voorstel.

Het voorstel is deze week tijdens een jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op het hoofdkantoor van Alphabet in Sunnyvale, Californië gepresenteerd, waar het werd weggestemd. Dit is niet verrassend, aangezien topmannen Larry Page en Sergey Brin 51,3% van de aandelen in Alphabet in handen hebben.

Terug naar nieuws overzicht